Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Paus i ÖSK-krisen - men misstagen måste upphöra

Oförändrat läge innebär att krisen tog tillfälligt uppehåll. Men marginalerna krymper. I fortsättningen måste ÖSK få stopp på de små misstagen som orsakar så stora konsekvenser.

Direkt efter slutsignalen på Örjans Vall var situationen lika svårtolkad som den väderlek som omgärdat matchens 90 minuter. En kvävande värme följdes av strilregn för att en bit in i andra halvlek övergå i en strålande sensommarkväll på allsvenskans vackrast belägna fotbollsarena. Betydelsen av utgången gick inte att överskatta i förväg. Efteråt är det svårare att kategoriskt avgöra vem som tjänade mest på det oavgjorda resultatet.

En förlust för ÖSK hade varit förödande. Då hade Halmstad varit fem poäng före i den förbittrade bottenstriden.

En seger hade varit oerhört betydelsefull. Inte minst som trendbrott efter tio vinstlösa matcher i rad. Men tre poäng hade inte avgjort någonting.

Nu slutade det med oförändrat förhållande mellan kvalplacerade Halmstad och nästjumbon ÖSK. Två poängs skillnad gör att alla kan fortsätta kastas mellan hopp och förtvivlan ett tag till.

Det fanns faktiskt också en del små glädjeämnen för ÖSK:s del att ta med sig hem.

+ Samtliga nyförvärv var delaktiga i målen och poängen. Martin Broberg nickade in ettan, Pär Ericsson stötte in tvåan. Astrid Ajdarevic låg bakom båda via en hörna och vägvinnande kombinationsspel med Broberg/Björnquist. Viktigt att det lossnar för den nya trion.

+ ÖSK gjorde mål direkt på en hörna. Ett anfallsvapen som varit ett sorgebarn mest hela säsongen. Nu slog Ajdarevic bollen med både fart och skruv så att Broberg bara kunde trycka in den med pannan.

+ När matchen stod och vägde sista kvarten hade ÖSK både ork och mod att trycka på framåt. Halmstads målvakt Stojan Lukic räddade hemmalaget ett par gånger om på slutet. Just förmågan att slutforcera har jag saknat hos ÖSK denna säsong.

+ Förflyttningen av Martin Broberg från höger- till vänsterkant var också lyckad. Mittfältaren kunde nu flera gånger bryta in och komma till snabba avslut med den bästa skottfoten, den högra.

+ ÖSK gjorde också två mål i en och samma match. Det har bara hänt tre gånger tidigare i år.

Men fortfarande straffas laget hårt för till synes små misstag. Istället för att Martin Broberg utökat ledningen till 2-0 i början av andra halvlek tilläts Halmstad kvittera i anfallet efter. En frispark in mot samlat försvar ska inte få dimpa ner mellan ÖSK:s båda mittbackar.

Än värre var förspelet till det andra baklängesmålet. Vänsterbacken Logi Valgardsson bröt bollen tämligen ohotad men valde då att slå en lös passning ut mot sidlinjen. HBK kunde därför komma i ny snabb anfallsvåg och spela in bollen snett inåt bakåt. I det tabelläge ÖSK befinner sig ska en sådan boll bara rensas iväg i första skedet så att den andra chansen aldrig uppstår.

Att försvara en ledning kommer att bli en helt avgörande faktor i kampen för nytt kontrakt.

Efteråt sa Axén att han har spelare som ibland ”vill spela sig ur situationen lite väl mycket” och att ”det är de spelare vi har”.

Här har jag en direkt invändning. På bänken sitter just nu Patrik Haginge. Jag är övertygad om att han aldrig hade ägnat sig åt finlir i den sekvensen. När ÖSK ställer upp med Valgardsson på vänsterbacksplatsen så är det alltid den ficka motståndaren försöker såra ÖSK på mest. Jag saknar Haginges attityd och brinnande vilja på planen just nu. In med honom i startelvan igen.

I övrigt kan konstateras att målvaktsbytet ännu inte gett någon påvisbar effekt. Att ÖSK tappade ledningen två gånger om var inte Jacob Rinnes fel. Men fakta är att med U21-landslagsmannen mellan stolparna vinner inte ÖSK. Nio starter ifjol och fem i år utan trepoängare är hans dystra allsvenska facit.

Oscar Jansson har heller inte glänst. Men hanteringen av två unga, äregiriga målvakter i truppen ger mig otäcka vibbar av hur den posten sköttes Sixten Boströms sista år i ÖSK. Då var det Jonas Sandqvist och Tomer Cenchinski som växlade mellan stolparna. Vi vet alla hur 2012 slutade.

Må en sådan repris undvikas.

I kväll gästas Sundsvall av Falkenberg. Alla ÖSK-anhängare bör nog hålla sina tummar för Norrlandslaget. En seger för Giffarna betyder mer eller mindre säkrat kontrakt. Samtidigt som att de återstående nio omgångarna blir en ångestpräglad resa för Falkenberg, Halmstad, ÖSK och Åtvidaberg. Några andra tror jag inte blir inblandade i årets bottenstrid.