Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Personalen uteblev, ägarna brottsmisstänkta: ”Välkommen till äldreomsorgen i Örebro 2018!”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Nu är det tätt mellan skandalerna inom äldrevården i Örebro. Knappt har efterdyningarna lagt sig efter NA:s avslöjande om Vintrosahemmet förrän en ny skandal är ett faktum. Tänk dig att din mamma eller pappa vaknar upp och konstaterar att den hjälp de brukar få från hemtjänsten inte kommer. Som tur är finns det en knapp att trycka på. Det var också så skandalen blev känd. Plötsligt började många äldre trycka på sina larmknappar när hemtjänstpersonalen uteblev i Örebro. Ett 70-tal äldre hade vaknat till en morgon utan någon assistans. En del med stort hjälpbehov för att kunna ta mediciner eller insulin. Orsaken var att de anställda i det privata hemtjänstbolaget  A-gruppen inte dök upp. De hade tröttnat efter att ha varit utan lön i två månader. Ledningen för bolaget hade samtidigt  gått under jorden. Misstänkta för bokföringsbrott och med stora skulder hos kronofogden. Välkommen till äldreomsorgen i Örebro 2018!

Det här ska givetvis aldrig kunna hända. Men när det ändå händer så måste ansvariga politiker och tjänstemän fråga sig vad de kan göra för att undvika liknande situationer i framtiden. Jag och några av mina kollegor var på Seniorfestivalen i Conventum, Örebro, i lördags. Vi mötte 500-600 personer och ett stort samtalsämne var hemtjänstskandalen. ”Har inte kommunen någon kvalitetssäkring?”, undrade en besökare. ”Hur länge har politikerna vetat om detta”, var det också många som frågade. Frågor kring hur våra äldre behandlas engagerar. För många är det svårt att ta in att den grundläggande välfärden inte fungerar i samhället.

Hur granskar kommunen sina utförare?

Även i våra kommentarsfält på sociala medier ifrågasätts hur kvalitetskontrollen fungerar av privata hemtjänstföretag som är verksamma i Örebro. ”Hur granskar kommunen sina utförare? All vård skall kvalitetssäkras. Som uppdragsgivare kanske en likviditetsgranskning skulle följa med månadsrapporten?”. skriver en läsare på NA.s facebooksida. Systemet ifrågasätts också utifrån vem som ska ta ansvar när det väl brakar. ”Varför tvingas inte privata välfärdsbolag att avsätta en ordentlig del av vinsten till försäkring om bolaget går i konkurs?”.

Det är självklart oacceptabelt men det fråntar inte kommunen dess ansvar.

Vintrosahemmet är i uselt skick. Stickande mögellukt, ruttna tak och myror är ingen bra boendemiljö. Ingen bra arbetsmiljö heller. NA:s avslöjande resulterade i att Vintrosahemmet nu ska totalrenoveras. Det är lätt att skylla Vintrosahemmets undermåliga lokaler på fastighetsägaren Stenvalvet. Men det är ändå kommunen som driver äldreboendet som har ett ansvar för att vårdverksamhet bedrivs i en bra miljö. När det gäller A-gruppen hade kommunen agerat genom att säga upp avtalet med bolaget. Då valde bolaget att lämna omedelbart, en månad för tidigt. Det är självklart oacceptabelt men det fråntar inte kommunen dess ansvar. Det är ändå kommunen som beställt hemtjänstverksamhet som ytterst har ansvar för att den fungerar.