Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Rejmesbranden ledde till extremtrafik

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

När Rejmes i Örebro brann i början av maj fanns ett stort behov av information. Många vände sig till NA för att få veta vad som hänt . Faktum är att vi hade extremt många besökare på na.se just lördagen den 6 maj. Det visar att människor i första hand vänder sig till traditionella medier. Medier som har hög trovärdighet.

Samma mönster gick att se efter terrorattacken i Stockholm i början av april. En undersökning av SVT, som jag tidigare skrivit om i min krönika, visade att de flesta fick veta nyheten via traditionella medier och när människor ville veta mer så dominerade dagstidningar, tv och radio totalt i nyhetsflödet.

Branden hos Rejmes resulterade i tjock svart rök som räddningstjänsten bedömde som giftig. Blåsten låg samtidigt på söderut vilket gjorde att röken blåste rakt in mot Örebros centrala delar. Det var alltså viktigt för myndigheterna att informera allmänheten om att stänga fönster och dörrar samt att stänga av ventilationen.

Tidigt på förmiddagen gjorde NA sin första livesändning på na.se. Livesändningen sågs av 17 000 personer vilket är den högsta siffra som vi har uppmätt. Totalt visades tv-klippen 75 000 gånger under det första branddygnet. Det visar på ett stort intresse för händelsen men också att många ville ha mer information. Under dagen fortsatte bevakningen kontinuerligt med fler livesändningar och uppdateringar på na.se. Totalt visades artiklar, tv-inslag och bilder 668 000 gånger detta dygn på na.se. Också det en av de absolut högsta trafiksiffror vi har haft på 24 timmar.

Räddningstjänsten och andra myndigheter var efter branden mycket nöjda med att kunna nå ut med sin information i våra kanaler. Att vi fanns på plats så tidigt och sände så frekvent under dagen gjorde att allmänheten löpande kunde hålla sig informerade om brandens utveckling. Det här visar att människorna i Örebro län främst väljer NA som nyhetskälla när en större nyhetshändelse inträffar. Det visar också att fler än någonsin följer oss.

Vår satsning på e-tidning även röda dagar har slagit väl ut. Mer än dubbelt så många läser e-tidningen dessa dagar vilket visar att det finns ett stort intresse för att läsa tidningen på nätet även när den inte kommer ut som papperstidning. Jag har fått frågor från flera läsare varför vi inte ger ut en papperstidning på röda dagar när vi ändå publicerar en tidning digitalt. Det beror på att det inte är ekonomiskt möjligt att trycka och dela ut en tidning dessa dagar. Då inga andra tidningar trycks dessa dagar skulle det innebära extra skift i tryckeriet och extra utdelare vilket gör kostnaden oförsvarlig.

Däremot är kostnaden för att ge ut en e-tidning betydligt mindre. Nyheterna finns redan då vi har bevakning dygnet runt, året runt på na.se. Det som krävs är att paketera nyheterna till en digital tidning och den kostnaden är mycket liten.

På tisdag är det dags för nationaldagsfirande och då kommer inte papperstidningen i brevlådorna. Men det kommer en fullmatad e-tidning som är gratis för alla prenumeranter av NA. Det enda du behöver göra är att aktivera ditt digitala konto hos oss.

Läs också:

Morgonbilder från Rejmesbranden blev maj månads läsarfilm: "Det var rena Londondimman"