Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Skilda världar för finallagen

Skillnaden kunde knappast vara större. Just det gör ÖSK:s utmaning mot ryska Zenit så intressant.

Annons
Anders Uddling, sportchef NA.

På lördagsförmiddagen klev jag och kollega Rådström fritt omkring mellan spelare och tränare. Jag småpratade med vd:n och kollade skadeläget med fystränaren. Vi kunde göra de intervjuer vi ville.

Det gällde ÖSK.

På eftermiddagen hade vi tänkt spana in finalmotståndaren. Ett sms från cupgeneralen satte stopp för alla planer: ”Sorry, training closed”. Närma sig Zenit var inte att tänka på.

Ryssarna är på plats med 67 personer och omgärdas av ett rigoröst säkerhets-pådrag. I stortränaren André Villa-Boas hemland laddar laget för kommande slutspel i champions league. Våra ryska kollegor får nöja sig med officiella presskonferenser.

Klubben har onekligen muskler. Och då tänker jag inte bara på den atletiske forwarden Hulk. Enligt uppgift har Zenit förkastat ett bud från Shanghai på 850 miljoner kronor för sin brassestjärna. Sånt säger en del om ambitionerna.

15 A-landslagsspelare av olika nationaliteter innebär förstås att det inte spelar så särskilt stor roll om några bänkas.

Motståndet kan vara det bästa ett ÖSK-lag haft i modern tid. Ajax i Uefacupen hösten 1991 utmanar. Men då var holländarna Bergkamp, Davids och de andra ännu unga. Inte de etablerade fixstjärnor de senare skulle bli. Sommarmötet med Tottenham på 1980-talet var semesterfotboll.

ÖSK lär inte ens kunna hoppas på att få någon spelare utvisad. Atlantic cup har nämligen sina egna regler. Gult kort är det enda som delas ut. Om domaren bedömer det är värt en utvisning ska laget frivilligt ta ut spelaren och ersätta med en annan.

Bytens får också bara ske vid tre "olika fönster" som lagen själva bestämmer över. Detta för att inte matcherna ska bli allt för sönderryckta.

Att gruppspelen inte är mot alla lag och att ÖSK i dag - trots en andraplats i grupp A -  ändå spelar final får väl också skrivas in på kontot för specialregler.

Finalmatchen är självklart annars ett stort skyltfönster för den spelare som lyckas utmärka sig lite extra mot just Zenit. Norrköpings Emir Kujovic satte en frisparkskanon i krysset när de svenska mästarna mötte det ryska laget i gruppspelet. Det kan mycket väl varit sparken som säkrar den svenska skyttekungens framtid i en proffsklubb utomlands. Kanske till och med i Ryssland vars transferfönster ännu är öppet.

ÖSK-tränaren Alexander Axén var också inne på att en del av hans spelare kan bli extra taggade av vetskapen att det på läktarna kommer sitta en hel del scouter och agenter. I det sammanhanget kan jag inte låta bli att skänke en ömmande tanke till Astrit Ajdarevic. Han har hela veckan ägnat sig åt att jogga runt träningsplanen i sitt arbete att bli återställd från en muskelskada. "Astrit skulle vilja spela med ett ben men det går tyvärr inte", sa Axén och stängde alla chanser till ens ett kortare inhopp i finalen.

Detsamma gäller nyförvärvet Maic Sema, som sträckte sig på sista träningen innan avfärd, och långtidsskadade Patrik Haginge.

Lite oturligt har truppen

nu också drabbats av lite sjukdomsfall. Målvaktstränaren Robert Axelsson var först ut. Dagens efter Århusmatchen blev Oscar Jansson magsjuk och mittfältsmotorn Nordin Gerzic gick på lördagsträningen bara runt med varm mössa och överdragskläder efter en lättare febersläng. Om han inte kan spela i dag lär Daniel Nordmark ta platsen bredvid Robert Åhman Persson. I så fall Nordmarks tredje match med mycket speltid här i Portugal.

Vad gäller målvaktsfrågan var det redan i förväg att Jacob Rinne skulle stå mot Zenit. Oscar Janssons hälsoläge gjorde det valet lättare den här gången. Att ÖSK har två mycket kompetenta sista utposter har annars det här lägret än en gång bekräftat.

Efter att ha följt

ÖSK-truppen på plats vid Algarvekusten en dryg vecka kan jag i alla fall konstatera att den verkar väldigt harmonisk och avslappnad. Alla ser verkligen ut att trivas i varandras sällskap. En allsvensk fotbollstrupp brukar oftast ha mer eller mindre starka grupperingar. Men här har till och med de färska ungdomsspelarna smält in i gänget utan synbara bekymmer.

För ÖSK kommer egentligen viktigare matcher inom kort när svenska cupens gruppspel drar igång senare i februari. Men knappast roligare.

Låt finalen börja!     

Annons