Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Trump bakom NA:s mest lästa artikel

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

President Donald Trump uttalade sig oväntat om Sverige. Två politiker följde upp uttalandet med en debattartikel. NA:s ledarskribent svarade med en ledartext som är årets mest lästa publicering på na.se. Ledaren ”Välkommen till våldtäktslandet Sverige!” har lästs nära 400 000 gånger och delats över 35 000 gånger på sociala medier.

Det började med att sd-politikerna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson skrev en debattartikel i amerikanska Wall Street Journal. De båda följde upp president Donald Trumps oväntade utspel om Sverige ”snarare var en underdrift”. De anspelade på att anmälningar om sexualbrott ökar i Sverige. Ledarskribenten Evelyn Schreiber höll med sd-politikerna när det gällde statistiken, men pekade på helt andra förklaringar. Färre anmälningar betyder inte automatiskt färre brott och hänvisade till länder där kvinnor inte ens kan göra en anmälan efter att ha blivit utsatta för övergrepp.

När vi nu summerar 2017 ser vi att det är de riktigt stora nyhetshändelserna som dominerar på mest-lästa-listan för artiklar publicerade på na.se. Samt ledar- och opinionstexter. NA var först att berätta om polisen Peter Springares anmärkningsvärda uttalanden på Facebook. Publiceringen blev uppmärksammad i både i Sverige och utomlands och spreds snabbt på sociala medier. Därför finns både en debattartikel av Peter Springare och en nyhetstext i ämnet bland de tio mest lästa artiklarna.

Storbranden i Rejmes lokaler i Örebro i början av maj drog rekordtrafik till na.se. Aldrig har så många besökt vår nyhetssajt en dag. Rekordmånga följde NA:s livesändningar från brandplatsen och na.se fungerade som informationskanal för många oroliga örebroare då myndigheterna uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus på grund av den giftiga röken. Bara en av alla brandartiklar har visats över 140 000 gånger. Den näst mest lästa artikeln 2017.

Upploppet vid Alléskolan i Hallsberg, sprängningsolyckan på Orica-fabriken i Gyttorp samt gripandet av svärdmannen i centrala Örebro är ytterligare tre stora nyhetshändelser som lockat många läsare. Precis som det fejkade sjukdomsfallet i Örebro i januari som resulterade i att ambulanspersonal rånades på en akutväska. Det stora strömavbrottet i Örebro i november lamslog staden under en dramatisk timme. Återigen blev na.se informationsscentral för både myndigheter och befolkning. Huvudartikeln från strömavbrottet lästes 80 000 gånger.

Statistiken visar att människor söker sig till etablerade medier när stora nyhetshändelser inträffar. Det är vi tacksamma för. Vi är stolta över förtroendet.