Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Varför ligger Lindesberg fyra timmar från Örebro?

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

När Örebro växer så det knakar och bostadsbristen är större än någonsin ser grannkommunerna sin chans. Attraktiva tomter och billiga bostäder kan vara avgörande när människor ska bestämma var de ska bo i framtiden.

I Lindesberg spirar framtidstron bland politiker och ledande personer i kommunen. Det finns en vilja att göra kommunen mer attraktiv och locka fler människor att bo där. Näringslivet går bra och företagen vill nyanställa. Just dessa frågor diskuterades i veckan när Lindedagen arrangerades. Lindedagen såg sitt ljus för tre år sedan och har snabbt blivit ett av Lindesbergs största årliga arrangemang. Alla vill vara med och visa upp sig på strandpromenaden. Företag, offentliga institutioner och föreningar. Totalt 130 utställare fanns på plats i år och Lindesbergsborna bjöd till trots att kvicksilvret kämpade sig ned mot noll.

På miniseminariet på stadshotellet, som föregick Lindedagen, möttes ett 20-tal företrädare från olika verksamheter i samhället för att diskutera vad som behöver göras för att få folk att flytta till Lindesberg. Därför ställdes den kaxiga men relevanta frågan "Varför ligger Örebro en halvtimme från Lindesberg, men Lindesberg fyra timmar från Örebro?” Ett klassiskt problem för mindre kommuner som gränsar till en storstadskommun.

Bostadsfrågan är central. Utan nya bostäder är det svårt att locka nya invånare. Men också attityden togs upp. Det handlar om att skapa stolthet över sin kommun. Att få folk att bli bra värdar för besökare och turister. ”Invånarna måste vara ambassadörer för sin egen kommun. Vi måste utbilda dem i värdskap”.

Just den här typen av diskussionsverkstäder är viktiga för att nå framgång i arbetet att locka fler till mellanstora kommuner. Det krävs nya idéer som snabbt måste förverkligas om befolkningsdrömmen ska bli sann. Men minst lika viktigt är att förändra cementerade attityder. Som att Lindesberg faktiskt inte ligger längre bort än en halv lunchtimme från Örebro. Fullt pendlingsbart.

Besöksnäringen är en av de branscher som växer snabbast i Sverige. Det gäller att skapa events och attraktioner som lockar folk. Ett exempel på det är den pågående festivalen Askersund outdoor. Ett arrangemang för alla som gillar att vara ute med mässor, aktiviteter, workshops och upplevelser. Det här är ett event som, om det blir återkommande, kan lyfta Askersund. Ett event som får besökare på mässan att upptäcka kommunen och kanske på sikt kan få dem att bosätta sig där.

Kommunerna runt Örebro har ett gyllene läge att åka med på Örebros tillväxtresa. Det gäller att agera snabbt och skapa förutsättningar för att få ta del av kakan. Viljan finns. Idéerna också. Både Lindesberg och Askersund har kommit en bit på vägen.