Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Värmen bäddar för en ny klassisk VM-sommar

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

I år kom värmen tidigt. Det blev sommar direkt efter vintern och våren försvann. Men ingen hade anat att det skulle bli så varmt så länge. När jag gick hem häromkvällen i Örebro så visade termometern på 25,8 grader i skuggan. Kl 21.38. Det är inte vanlig sommarvärme i Sverige. Det är inte heller Medelhavsvärme. Det är tropisk värme. När det är så varmt så länge är det omöjligt att dra paralleller till sommaren 1994. En sommar som är svår att glömma.

Faktum är att det finns många likheter mellan sommaren 1994 och årets sommar. Precis som i år arrangerades fotbolls-VM 1994, en av världens största sporthändelser. VM gick i USA och det svenska landslaget började turneringen tveksamt genom att spela oavgjort mot Kamerun. Det är alltid varmt i USA på sommaren. I södern är det inte ovanligt med temperaturer över 40 grader och en hög luftfuktighet. Men det var inte bara de svenska spelarna som svettades på fotbollsplanen. Det gjorde även alla som följde landslagets drama framför tv-apparaterna i Sverige. En snabb titt i SMHI:s statistik visar att värmen sommaren 1994 räknas som en av de kraftigaste värmeböljorna Sverige har haft.

Oavgjort. Förlängning. Straffläggning.

När Sverige besegrade Ryssland mitt i midsommaraftonens natt var det öppna dörrar och fönster. En del hade faktiskt släpat ut tv-apparaterna på balkonger och altaner. Varmare blev det när Sverige först besegrade Saudiarabien i åttondelsfinal och sedan ställdes mot Rumänien i kvartsfinal. Oavgjort. Förlängning. Straffläggning. Ja, ni minns säkert när Thomas Ravelli gjorde den mest sedda och omtalade räddningen en svensk fotbollsmålvakt någonsin gjort. Sverige var klart för semifinal i fotbolls-VM. Hög puls och tropiskt värme. Sverige förlorade sedan mot Brasilien men vann bronsmatchen mot Bulgarien. Hemma i Sverige firade vi som aldrig förr och plötsligt viftades det med svenska flaggor överallt. GES sjöng ”När vi gräver guld i USA” vilket bandet också gör i sommar när de turnerar landet runt. Ytterligare en likhet.

En annan likhet är ledarskapet.

Frågan är om vi får uppleva samma eufori i sommar. Förväntningarna på landslaget är inte stora men det var de inte 1994 heller. En annan likhet är ledarskapet. Tommy Svensson hyllades 1994 för att ha skapat en harmoni som gjorde att laget lyfte sig många nivåer. Janne Andersson har samma ledarfilosofi. Han sätter laget före varje enskild spelare och han har en enorm kapacitet att kräma ur max ur ett kollektiv. När jag jobbade i Norrköping träffade jag Janne Andersson då och då. Han kom gärna till redaktionen och pratade om sina tankar kring ledarskap och fotboll. Han predikar ordning och reda och vill att alla i laget gör lika. ”Mina lag städar upp i omklädningsrummet efter sig.” När han tillträdde som landslagschef var han snabb med att säga ”I mitt landslag sjunger alla nationalsången”.

Det finns många likheter mellan 1994 och 2018. Återstår att se om vi får uppleva samma fotbollsfeber när VM startar om två veckor. En sak är säker. Värmen ska hålla i sig i Sverige.