Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Homoäktenskap i Taiwan – trots ett rungande nej i en folkomröstning

Taiwan skulle bli det första landet i Asien som inför äktenskap för homosexuella. Problem: Taiwans folk sade ett rungande nej i en folkomröstning. Men det blir nog homoäktenskap i alla fall inom några månader.

Annons
På bilden:  Pricde-parad i Taipei. Allt talar för att homosexuella i Taiwan kommer att kunna gifta sig, trots ett nej i en folkomröstning.

I den unga demokratin Taiwan så testas institutionerna – och lagstiftningen. Frågan skulle kunna ställas så här: Är det i alla lägen folkmajoriteten som har "rätt". Nej, så är det naturligtvis inte. I en demokrati kan du inte beröva en viss grupp människor deras grundläggande rättigheter, alldeles oavsett hur stark opinionen är.

Anser du att äktenskapet ska kunna ingås enbart mellan en man och en kvinna: 72,5 procent av de röstande sade ja.

Den 24 november hölls lokalval i Taiwan. Samtidigt med lokalvalen ställdes ett tiotal frågor i en folkomröstning. Bland annat: Anser du att äktenskapet ska kunna ingås enbart mellan en man och en kvinna: 72,5 procent av de röstande sade ja. En annan fråga ställdes på motsatt sätt: Ska samkönade par få gifta sig. 67 procent röstade nej.

Då borde alltså saken vara klar: Taiwans folk har sagt ett rungande nej till samkönade äktenskap. HBTQ-rörelsen i Taiwan drabbades av en kollektiv depression.

I Taiwan är det en konstitutionell rättighet att du ska få gifta dig med vem du vill, till exempel om personen är av samma kön som du.

Men så enkelt är det inte. För landets konstitutionsdomstol kom med ett beslut den 24 maj 2017. Domstolen konstaterade bland annat följande: 1. I Taiwan är det en konstitutionell rättighet att du ska få gifta dig med vem du vill, till exempel om personen är av samma kön som du. 2. Det strider också mot principen om likhet inför lagen att homosexuella i landet inte får gifta sig.

Beslutet i konstitutionsdomstolen är bindande. Om inte regering och parlament får ändan ur vagnen senast efter två år, så införs automatiskt samkönade äktenskap i Taiwan. Så senast den 24 maj nästa år borde HBTQ-rörelsen ändå kunna börja sitt firande.

Teoretiskt skulle regeringen i stället kunna lägga fram ett förslag om att ändra i landets konstitution. Men det kräver tre fjärdedels majoritet i parlamentet och en folkomröstning där minst hälften av de röstberättigade aktivt röstar ja.

I Taiwan har du rätt att gifta dig med vem du vill, inte bara partnerregistrera dig med vem du vill.

Regeringen skulle också kunna anpassa sig till motståndet genom att föreslå exempelvis ett registrerat partnerskap för homosexuella, en modell som även Sverige hade under några år. Men efter att ha läst konstitutionsdomstolens dom från den 24 maj förra året, så tvivlar jag på att det skulle hålla. I Taiwan har du rätt att gifta dig med vem du vill, inte bara partnerregistrera dig med vem du vill.

Den unga demokratin Taiwan söker sig fortfarande fram. Men det här är ett exempel på att Taiwan har nått en viss mognadsgrad. Du kan folkomrösta hur mycket som helst. Men det finns vissa rättigheter som medborgarna har – och som lagstiftarna inte har någon möjlighet att definiera bort. Sedan kan det naturligtvis diskuteras om just samkönade äktenskap ska vara reglerade i en konstitution.

Det ska vara krångligt, svårt och gärna i praktiken omöjligt att avskaffa vissa grundläggande rättigheter.

Tröghet i systemen är en del av en demokrati. Det ska vara krångligt, svårt och gärna i praktiken omöjligt att avskaffa vissa grundläggande rättigheter. Det ligger till exempel inget demokratiskt i att avskaffa tryck- och yttrandefrihet, oavsett hur stark opinionen är för en sådan åtgärd. Det är inte ett skvatt demokratiskt att avskaffa medborgerliga rättigheter för vissa folkgrupper, oavsett vad opinionen tycker. Och skriver du in i en konstitution att människor ska få gifta sig med vem de vill, ja då får du räkna med att en konstitutionsdomstol just tillämpar den principen.

Så trots folkomröstningsresultatet: Allt talar för att Taiwan blir det första landet i Asien att införa samkönade äktenskap.

Annons