Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Kommer Moderaterna att bli EU-motståndare?

Vart går Moderaterna? Det finns tydliga indikationer på att partiet följer sina brittiska partikamrater, snarare än de tyska. Mer EU-motstånd. Mer populistiskt gnäll. Och noll inflytande över besluten i EU.

Annons
Tomas Tobé toppar Moderaternas lista inför EU-valet den 26 maj. Moderaterna verkar vilja närma sig brittiska Tories, snarare än tyska CDU.

Det finns skäl att rensa bort en del av det politiska surret när vi försöker fastställa vart partierna är på väg. Sök i stället: Vad är det för frågor partiet driver? För Moderaternas del är det bort från EU. Det återstår att se om partiet löper linan ut. Men riktningen är illavarslande.

En klassiker är ett radiogräl mellan den dåvarande moderatledaren Carl Bildt och Miljöpartiets Per Gahrton.

Strax efter folkomröstningen 1994 var det Miljöpartiet som var det mest aggressiva partiet mot EU. En klassiker är ett radiogräl mellan den dåvarande moderatledaren Carl Bildt och Miljöpartiets Per Gahrton. "Håll truten, Carl Bildt" utbrast Per Gahrton.

Den som granskade vad Miljöpartiet faktiskt ville, kunde ana redan på 90-talet att EU-motståndet var under avveckling. Miljön är i sig ett argument för Europa. Om du vill minska surt regn över Sverige, så måste föroreningar i Polen och Tyskland minska. Vill du påverka utsläppen av växthusgaser så krävs det gemensamma regler som är så konkreta och så bindande att en domstol kan fälla ett enskilt företag eller ett helt land som inte uppfyller kraven. Då räcker inte någon mjäkig konvention i FN-regi. Då krävs en rättslig gemenskap som EU.

2008 höll Miljöpartiet en medlemsomröstning där 55,6 procent röstade för att slopa kravet på EU-utträde.

Så bakom det EU-fientliga bruset satt miljöpartistiska politiker och formulerade konkreta förslag om hur EU bättre och mer effektivt kunde verka för en bättre miljö.

Miljöpartiets Per Gahrton sade

2008 höll Miljöpartiet en medlemsomröstning där 55,6 procent röstade för att slopa kravet på EU-utträde.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att Stora journalistpriset år 2007 gick till en bok som hette "Tyst hav" som handlade om hur bestånden av fisk överfiskades. Författaren till boken skulle sedan väljas in i EU-parlamentet. Hon heter Isabella Lövin – och lyckades med sin sakkunskap och förmåga att bygga allianser att lägga grunden till en ny europeisk fiskepolitik.

De yrar om att EU inte ska syssla med sociala frågor, trots att EU sysslade med sociala frågor redan de veckor 1994 då moderater kampanjade för ett ja till EU.

Så även när det gäller dagens moderater bör vi titta lite bortom bruset. Moderater talar gärna om att de var det första parti som ville ha medlemskap i det som då kallades EEC i Sverige. Men vad vill de egentligen?

De yrar om att EU inte ska syssla med sociala frågor, trots att EU sysslade med sociala frågor redan de veckor 1994 då moderater kampanjade för ett ja till EU.

Moderaterna tänker sig ett asylsystem där flyktingar inte får söka asyl i Europa, utan enbart någon form av läger i närområdet. Det strider mot dagens EU-fördrag – och skulle alltså kräva svenskt utträde ur EU.

Inbillar de sig att det kommer att sitta några EU-skeptiska britter i parlamentet som de kan samarbeta med? Hallå, Storbritannien lämnar EU!

Moderaterna väljer också att kasta ut årtionden av erfarenhet av EU-arbete och tillsätter kandidater som att döma av deras egna uttalanden borde gå grundkursen i vad EU är för något. Inbillar de sig att det kommer att sitta några EU-skeptiska britter i parlamentet som de kan samarbeta med? Hallå, Storbritannien lämnar EU!

Jag tror det är en kombination av ren dumhet och en vilja att placera vissa personer så att de inte "sitter i vägen" i svensk inrikespolitik. Det säger något om Moderaternas prioriteringar av EU-valet. Inte ens den mest entusiastiska "moderatpartist" kan inbilla sig att Tomas Tobé kommer att vara en röstmagnet i valet till Europaparlamentet. Men det riktigt illavarslande är om de uttalanden som görs i dag blir styrande för partiets EU-politik om tio eller 20 år.

Annons