Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA:s chefredaktör om knarket i Örebros skolor: ”Det är ingen actionserie – det händer här och nu”

Artikel 9 av 9
Knarket på Örebros skolor
Visa alla artiklar

Annons

Öppen knarkförsäljning i gymnasieskolorna, en elev som misshandlas för en knarkskuld och en annan som tvingas byta skola efter hot av langare. Det här skulle kunna vara hämtat ur en amerikansk actionserie. Men det är på riktigt. Det händer här och nu. I Örebro, januari 2019. Hela veckan har NA publicerat artiklar som beskriver knarkets utbredning på stadens gymnasium och vissa högstadieskolor. Det är en skrämmande granskning som skiljer sig mot tidigare publiceringar. Framförallt har våra medarbetare kommit mycket nära offer och de som arbetar mot missbruket. De har kunnat ge en djupare inblick i den råa och hänsynslösa värld som omger droghandeln.

Edvin har berättat om hur knarklangare misshandlat en elev i skolan på skoltid. Orsaken var en skuld på 500 kr. ” Jag såg ju sparkmärkena i ansiktet på en kille som var skyldig dem pengar.” Han berättade också om hur han själv blev pressad av knarklangarna på uppgifter om hans kompisar och att langarna hotade att skjuta hans vänner. Till slut blev pressen för stor. Edvin valde att byta skola.

Vi har också skrivit om den attitydförändring som finns till knark bland vissa ungdomar idag. Hur det har blivit mer normaliserat att röka marijuana och hur enkelt det är att få tag i knarket när langaren plötsligt finns i bekantskapskretsen.  Men också om synen på att narkotika inte är så farligt. ”Jag tror att det är på samma sätt med marijuana som med alkohol: det är bara en liten del som riskerar en problematisk konsumtion, medan de flesta andra inte gör det”, säger Adam till NA.

Kokain säljs i korridorerna.

Att det förekommer försäljning av narkotika på varje gymnasieskola i Örebro är en lika förvånande som tragisk nyhet. Precis som att det är så många som femton procent av eleverna som använder olika droger. Ännu värre är att en fjärdedel av dem som provar också blir fast i missbruket. Marijuana, receptbelagda läkemedel och kokain säljs i korridorerna. Det är ett faktum som är svårt att ta in med tanke på vilka konsekvenser missbruket får. Jag vet. Jag har själv varit på en tonårsbegravning.

NA:s artiklar visar på ett stort problem men vi har också varit noga med att inte bara beskriva eländet. Därför har vi publicerat faktarutor med viktig information i anslutning till artiklarna. Vad är lagligt och olagligt i drogdjungeln? Vilka tecken ska en förälder vara vaksam över för att förstå att ens barn använder droger. Vi har också presenterat motargument att använda i diskussionen när ungdomarna vill propagera för att legalisera knarket.

Det viktigaste är ändå att prata med barnen och ungdomarna.

Den här granskningen är extremt viktig. Den har blivit mycket läst och spridningen på sociala medier har varit ovanligt stor. Vi gör den för att få igång en diskussion. På kafferasten på jobbet, kring middagsbordet hemma eller vid sidlinjen på fotbollsträningen. Skolledningen och politiker i Örebro har redan aviserat att de ska ha en åtgärdsplan färdig under våren. Så förhoppningsvis kommer det att hända saker. Det viktigaste är ändå att prata med barnen och ungdomarna. Att lyssna, förstå, förklara,  samtala och argumentera. Det behöver inte vänta.

 

Annons