Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronlid: "Det kan bli en svag regering"

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna borde ha förberett sig med ett regeringsalternativ före valet.Det anser länets borgerliga riksdagspolitiker och säger nej till att bilda regering med Socialdemokraterna.

På torsdag inleder talmannen i riksdagen, Per Westerberg, samtal med alla riksdagspartiernas partiledare för att undersöka vem som kan föreslås bli statsminister och bilda en regering. Det förklarade han vid en presskonferens i dag. Det kan med andra ord dra ut på tiden innan vi får ett namn på en statsminister.

– Socialdemokraternas Stefan Löfven förberedde sig inte med ett regeringsalternativ och är alltså oförberedd, säger Elisabeth Svantesson (M).

– Det kan bli en svag regering som hela tiden måste söka stöd hos andra, säger Julia Kronlid (SD).

– Jag känner ingen oro. Jag är trygg och säker på att Stefan Löfven kommer att få fram ett regeringsförslag som kommer att fungera, säger Matilda Ernkrans (S).

Miljöpartiets Jonas Eriksson vill och kan inte prata om de förhandlingar som pågår hos Socialdemokraterna och Miljöpartiet, men han är liksom Matilda Ernkrans övertygad om att förhandlingsgruppen kommer att hitta en lösning.

– Jag tror ingenting just nu, säger Mia Sydow Mölleby (V). Löfven får fixa det själv. Vi är förstås besvikna över att han bestämde sig för att inte låta oss ingå i regeringen, utan att ha en diskussion med oss.

Vid presskonferensen förklarade talmannen att det kanske inte räcker med en sonderingsrunda under onsdagen, men att den nya riksdagen samlas den 29 september. Det är den nya riksdagens talman som slutligen lämnar förslag till statsminister. Förslaget bordläggs sedan den 1 oktober för att dagen därpå röstas om. Den nya statsministern kan ha sin regeringsförklaring klar den 3 oktober då denna också anmäler sina ministrar.