Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronofogden: Skulder kan bli omöjliga att göra sig fri från 

En skuld som kommit till Kronofogden och vidare till inkassoföretag kan bli helt omöjlig att göra sig fri från.- Straffräntorna är så höga. Om betalningen kommer för sent kan straffräntorna snabbt bli en växande lavin. Beloppen blir så stora att det blir omöjligt att ta sig ur skulden.

Annons

Det säger Anna Hedborg, utredare som i våras la fram en statlig utredning om överskuldsättning i kreditsamhället.

- Inkassoföretagen och fordringsägare har hittat ett bra patent, deras idé att ha straffräntor gör att skulden aldrig minskar.

- De får hjälp av ett samhällsorgan, en statlig myndighet: Kronofogden. Det är bara Kronofogden som med sina särskilda befogenheter kan besluta om utmätning på lönen, så att fordringsägare och inkassoföretagen kan få det som de kräver.

Och eftersom lagstiftningen säger att det är räntor som först ska betalas vid en utmätning, räcker ofta inte pengarna som dras till att betala själva skulden.

- Vi har en

Kronofogde som är en stark aktör, en proffsig myndighet - en maktfaktor. Och de som verkligen använder Kronofogden är inkassoföretagen.

Men Anna Hedborg vill ändra på förhållandet. Hon föreslår en slutlig preskriptionstid på 15 år för skulder hos Kronofogden.

– Det var det viktigaste förslaget i utredningen, säger hon.

-Vi har en hög betalningsmoral i Sverige, en tillit till systemet som vi ska bevara. Men ett lån är en överenskommelse mellan två parter, där långivaren också har ett ansvar, betonar hon. Pengar ska inte lånas ut till den som inte kan betala.

- Man måste någon gång överväga att den som har en skuld ska bli fri och inte för alltid tvingas leva på existensminimum.

- Om fordringsägare och inkassoföretag i 15 år får Kronofogdens hjälp med att driva in höga räntor, kan det vara tillräckligt. Det kan räcka, säger Anna Hedborg.

NA har talat med Prioritet inkasso AB, det inkassoföretag som för Nordeas räkning kräver in pengar av Istvan Horvath som vi berättar om i artikeln här intill.

Hur kommenterar du åsikten att inkassoföretagen hittat en lönsam affärsidé där det aldrig går att bli fri från skulder med höga räntor? Och att den statliga myndigheten Kronofogden hjälper inkassoföretagen.

- Det är ingen affärsidé. Krediter som blir liggande och tickar ränta under lång tid, blir dyra. Räntan hade inte blivit lägre om Nordea själva hade handlagt ärendet utan att anlita ombud, säger David Utter Laurell, bolagsjurist på Prioritet inkasso.

- Till banker som Nordea är vi ombud, men jag kan inte gå in på hur vår uppgörelse ser ut, hur vi fördelar det vi får in.

- Det händer att vi även köper in hela fordringsstockar som vi själva hanterar. Men på senare tid har priserna på fordringsstockar trissats upp, av ett internationellt intresse. Då blir det inte så lönsamt.

Att Kronofogden hjälper inkassoföretagen genom att besluta om bland annat löneutmätningar anser David Utter Laurell vara det absolut bästa sättet.

-Om inte Kronofogden gör detta skulle vi få privata indrivningsföretag vars verksamhet kunde bli svår att kontrollera.

David Utter Laurell är personligen kritisk till Anna Hedborgs förslag om en absolut preskriptionstid på 15 år. Han förespråkar i stället ett mer utvecklat skuldsaneringsinstitut.

Från branschorganisationen Svensk inkasso är man också kritisk till Anna Hedborgs förslag.

Annons