Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Krontallen" värd att uppmärksamma

Här kan Karl XV ha bundit sin häst när han var på genomresa i mitten på 1800-talet. ”Krontallen” vid Sannabadet är ett säreget träd.

Annons

Eva Thorstensson är född och uppvuxen i Fjugesta. Hon har inte skrivit brev till kommunen förut men nu vänder hon sig till de ”naturvårdsansvariga”. Det gäller ”Krontallen” som står uppe i hörnet av Sannabadets inhägnad där Hagagatan mynnar västerut. När hon var liten var hon ofta här.

– Vi lekte att vi band hästen här, säger hon.

Leken handlade säkert om det Eva hört som liten: Att kung Karl XV hade bundit sin häst här. Han bodde på gästgiveriet Edsbergs Sanna när han gjorde sin kungsresa till nuvarande Norge i mitten på 1800-talet. ”Krontallen” är ett ståtligt träd tycker Eva.

– Kanske dags att tallen får en skylt eftersom den är unik för våra trakter. Titta vilka grenar den har, säger Eva Thorstensson och pekar.

Hon minns också att tallen stått som en symbol för Fjugesta, inbränd i souvenirtallrikar av trä. Vad som nu behöver göras är att rensa bort vildvuxna buskar och några träd för att tallen skall synas ordentligt.

– Nämn en bättre plats att njuta av sommarens solnedgångar på!

Annons