Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kubaner kräver polis-avbön

Kubanernas ordförande Fredrik Ornstein sade förra veckan upp allt samarbete med polisen.
För att det ska återupptas vill han att länspolismästaren Kalle Wallin gör avbön.

I ett inlägg på ÖSK:s supporterklubb Kubanernas forum förklarade ordförande Fredrik Ornstein i förra veckan att han ringt upp Kalle Wallins sekreterare för att klargöra att han inte längre vill ha något samarbete med polisen.

Bakgrunden är de åsikter Kalle Wallin fört fram angående Kubanernas agerande kring bråkande fotbollssupportrar. Länspolismästaren efterfrågar konkret handling av Kubanerna.

– De säger att de tar avstånd från våld och droger, men utan att göra något. De måste handla konkret för att det ska få effekt.

Men vad är det de kan göra i konkreta handlingar menar du?

– Jag tar ett exempel. Om föreningsordföranden visste att några ur föreningen i uppladdningen inför en match bestämt sig för att genomföra en uppgjord fight, så är det enklaste att säga att man inte vill ha något med det att göra.

- Då vill jag i stället att ordföranden säger till den som ska bråka att ”jag vill inte ha något att göra med dig om du begår brottsliga handlingar.” Då tar de sitt samhällsansvar.

Men tror du att det skulle ha någon effekt?

– Ja, det tror jag. Det skulle inte vara lika enkelt att agera så tydligt under fotbollsintressets täckmantel.

Kalle Wallin påpekar att han förstår att det kan vara svårt att agera så för en ordförande i en supporterklubb.

– Jag förstår problemet med att ta avstånd i den rollen när det rör sig om kompisar och kamrater. Men det är för enkelt att säga att man som supporterklubb inte kan ta ansvar för vad som händer utanför arenan.

Anpassar verksamheten

Att de här åsikterna lett till att Kubanernas och polisens samarbete fallit samman ser han med tillförsikt på.

– Klart att vi ser fördelar med att samarbeta med dem, men vi får helt enkelt anpassa vår verksamhet till de förhållanden som råder. Vi löser det problemet, det finns andra vägar att gå.

Hur ser du på att din psykiska hälsa ifrågasätts av Kubanernas ordförande?– Ja, det är ju en bra taktik. Men jag tar det. Det bekymrar mig inte eftersom nivån är för låg. Det finns de som undrat om jag ska anmäla honom för förtal, men det vill jag inte.

Spolierat arbete

Kubanernas ordförande Fredrik Ornstein vill först inte kommentera inlägget när NA ringer.

– Debatten är slut. Det har tagit för stora proportioner.

Men Fredrik berättar ändå vad som krävs för att samarbetet med polisen ska återupptas.

– Då vill jag höra Kalle Wallin gå ut och göra avbön för att han har uttryckt att alla supportrar kring ÖSK är våldsverkare. Hans uttalanden har spolierat allt arbete jag lagt ner för Kubanerna.

Kalle Wallin svarar:

– Jag har förstått att de tror att jag sagt att alla Kubaner är huliganer. Det har jag aldrig sagt. Jag vill se en levande supporterkultur kring ÖSK. Där vill jag vara oerhört tydlig.

Wallin ser gärna att dialogen återupptas och att de hittar en lösning på problemen.

– Jag träffas gärna när som helst för att lösa detta. I direktsändning eller privat. Det här gagnar inte fotbollen.

Utdrag ur Ornsteins inlägg på Kubanernas forum

 ”Klart är att Kalle Wallins psykiska hälsa starkt kan ifrågasättas efter att först skriva att han gläds åt att jag offentligt tar avstånd från våld,

MEN att filminspelningar och berättelser från den allmänheten och polisen ger en allt tydligare bild...?

Idag ringde jag upp Kalle Wallins sekreterare och lämnade ett meddelande om att jag fortsättningsvis inte önskar något med honom att göra och att jag heller inte önskar något som helst samarbete med denne eller dennes kollegor.

Mitt förtroende för dessa har helt utraderats...”

Läs hela inlägget på: www.kubanerna.se/forum/viewtopic.php?f=4=1654