Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kul på kollo i Trollebo

Det är lägereldar, lådbilsrally, paddling, sång, musik, bad och lek. Det är sommarkollo på Trollebolägret och 120 barn och ungdomar från hela länet träffas och campar ihop.

– Vi hittar på en massa olika roliga saker tillsammans. Vi har byggt lådbilar och vi löser mysterier, berättar Oskar Nilsson.

– Ja, och vi har gjort experiment, bland annat med kolsyre-is, säger Simon Hedström.

– Varje kväll samlas vi runt lägerbålen och sjunger och spelar musik. Fast ikväll ska vi ha fest och Trollebo-talangen istället, säger Emil Börjel.

I en stor tältby bor alla barnen och ledarna tillsammans. Lägret startade i lördags och avslutades på onsdagen. Att tälta är kul tycker killarna.

– Det kan hända att man får hemlängtan men då brukar jag tänka att det är ju skönt att slippa vara hemma och städa mitt rum så går hemlängtan snart över, säger Simon.

– Vi ingår i olika grupper också och har tillverkat flaggor. Jag är med i Kvaggorna som är ett djur som dog ut på 1800-talet, säger Oskar.

Från tältlägret går man via Urskogen, en skog med en stor klocka i ett träd, förbi klätterbanan, köket med mattält till stranden och badbryggan.

Lägret arrangeras av IOGT-NTO:s Junis-förbund. Alla barn mellan 8-14 år, som är eller vill bli medlemmar i Junis, är välkomna.

Första Trollebolägret på Lövåsen arrangerades för 40 år sedan. Det är därmed ett jubileum även om det inte har anordnats läger exakt varje år sedan starten.

Många av ledarna har själv varit lägerdeltagare. Torbjörn Bergvall deltog i sitt första Trolleboläger 1985. Numera är han ledare på kollot.

– Vi har olika aktiviteter som grupperna deltar i, som lådbilsbygge, rockorkester, vildmarksexpeditioner och godistillverkning, berättar Torbjörn.

Givetvis finns det också massor av tid till bad, kanotpaddling och lek och bus. Just nu är det fri tid och det råder full aktivitet överallt. I köket förbereds middagen. På gräsmattan utanför köket tränas det i cirkuskonster. Vid badstranden lyfts kanoterna i vattnet. Många av barnen passar på att ta ett dopp i sjön också. I en lada repeteras det inför kvällens talangtävlingar.

Så blåser Simon Lindkvist i ett horn. Det betyder samling vid flaggstången. Nu ska det bli mysterilösning modell Sherlock Holmes. En mystisk person, kallad Generalen, är nämligen ute efter andra halvan av en skattkarta till en gömd skatt. Generalen låtsas att han vill köpa antikviteter men han är en lömsk typ som förslavar folk och bara vill komma åt skatten. Den ena delen av kartan har Generalen. Den andra delan av kartan finns på Trollebolägret.

– Nu ska vi ge oss iväg och lösa det här mysteriet, säger Oskar.