Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur och hälsa hör ihop!

Nu i december ges många föreställningar runt om i vårt län, studentsångare uppträder med Kalastider, Länsteatern har premiär på Blue Air och allehanda musiker sjunger och spelar stämningsfullt i kyrkorna. Under julen är det också många som tar sig tid att läsa en god bok.

Människor gör dagligen stora insatser för kulturen, inte minst i civilsamhället. Enskilda personer övar inför konserter, läser och sjunger på äldreboenden och på andra sätt kämpar för att få ut sin konst till allmänheten.

Kulturen bidrar till att vidga den egna verkligheten och fantasin.

Kultur uppstår i mötet mellan människor och skapas av oss tillsammans. Ofta för stämning och njutning, men kulturen bär också våra historiska rötter och föder visioner för framtiden. Kulturen bidrar till att vidga den egna verkligheten och fantasin. Den kan hjälpa oss att växa som empatiska människor och håller ihop gemenskaper.

Jämfört med sjukvården är det en relativt liten del av Region Örebro läns totala budget som går till kultur och ideell sektor, och jag har hört frågan om regionen över huvud taget ska lägga pengar på kultur. Men för mig är svaret: Självklart! Jag är nämligen övertygad om att ett livskraftigt kulturliv på sikt också ger en friskare befolkning.

Örebroregionen har ett rikt kulturliv, med alltifrån världsmusiker i Svenska Kammarorkestern till amatörteaterföreningar och tillfälliga dansgrupper

I Regionens antagna kulturplan står bland annat att samverkan mellan hälso- och sjukvård och kulturområdet i länet ska stärkas, att aktörer ska inspireras till hälsofrämjande arbete inom kultur och att kulturen ska implementeras i fler verksamheter inom vård/omsorg och folkhälsa.

Örebroregionen har ett rikt kulturliv, med alltifrån världsmusiker i Svenska Kammarorkestern till amatörteaterföreningar och tillfälliga dansgrupper jag för några månader sedan inte visste fanns. Mycket tack vare de många församlingarna och skickliga musiker från bland annat musikhögskolan finns många musikgrupper och körer. Kammarkör, blåsorkestrar, barnkörer, seniorkörer… ja listan kan bli lång.

När vi ger kulturen rum ger vi också möjligheter för en ökad psykisk hälsa.

Efter ett år i kulturnämnden och beredningen för psykiatri, hjälpmedel och habilitering är jag nu än mer övertygad om att kultur och hälsa hör ihop.

Vi ser i dag hur ensamheten blir allt större bland äldre och hur unga mår allt sämre då de saknar någon att prata med när livet krisar. Kulturen kan vara ett fantastiskt verktyg till dialog och gemenskap som om vi tappar det kan få enorma följder för den psykiska ohälsan. När vi ger kulturen rum ger vi också möjligheter för en ökad psykisk hälsa.

Malin Silén

Kristdemokraterna, ledamot i Kultur och fritidsnämnden samt Beredningen för psykiatri, habilitering och hjälpmedel, Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel