Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur ska inte vara en klassfråga – Barn har rätt till professionell scenkonst

 
Varslet på Länsteatern
Visa alla artiklar

”Teater är det viktigaste i världen för där visar man folk hur de kunde vara, och hur de längtar att vara fast de inte törs, och hur de är.” skriver Tove Jansson i sin bok Farlig midsommar.

Alla har vi minnen från vår barndom av musik, teater- och dansföreställningar som väckt tankar och känslor, etsats sig fast och blivit en del av hur vi ser på världen.

Men barns tillgång till kultur är idag en klassfråga. Flera kartläggningar av läsvanor, deltagande i kulturskola och teaterbesök bekräftar detta.

Miljöpartiet vill att alla barn i grundskolan ska få en scenkonst upplevelse per termin.

Skolan är den institution i samhället som har tydligast ansvar för att motverka ojämlika förutsättningar hos barn, som till exempel social bakgrund och föräldrarnas utbildningsnivå. Men i dag är det upp till varje rektor eller många fall varje lärare om barnen ska få komma iväg på en konsert eller en föreställning.

Det innebär att om du är grundskoleelev och inte har föräldrar som prioriterar kultur eller vuxna på din skola som tycker att det är viktigt så kommer du inte att komma i kontakt med musik, teater eller dans.

Det är därför viktigt att skolan också tar ett större ansvar för att alla barn får ta del av professionell scenkonst.

Miljöpartiet vill att alla barn i grundskolan ska få en scenkonst upplevelse per termin. Vi föreslår att skolan får direktiv och medel för att se till att det blir så.

En förutsättning för det är att den offentliga kulturen står stark och är tillgänglig för alla. Häromveckan kunde vi läsa att Örebro länsteater varslar hälften av sin ensemble på 8 personer. Det är tydligt att kommun och region behöver visa vad som är viktigt och ta ansvar för att täcka upp för statens minskade anslag. Så har kommunen gjort med Länsmusiken och så bör regionen också agera.

Kultur ska inte vara en klassfråga.

Niclas Persson

Miljöpartiet, språkrör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel