Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

'71

Annons

DRAMATHRILLER. I Belfast på Nordirland är stämningen explosiv 1971. Vid Falls Road går skiljelinjen mellan protestanter och katoliker och dit kommer ett färskt gäng från brittiska armén, illa förberedda för att hantera de aggressiva stämningarna mellan civilisterna. En av soldaterna är unge Gary Hook (den karismatiske Jack O'Connell), som får ett helvetiskt första dygn på sitt nya jobb.

Han hinner nämligen knappt landa på de irländska gatorna förrän han blir separerad från sin grupp under ett upplopp, som startar då soldaterna ska stödja den lokala polisen i jakt på illegala vapen hos några katolska familjer. I kaoset som utbryter lämnas Hook ensam kvar när övriga soldater retirerar och sedan vandrar han runt som en levande måltavla samtidigt som läget kring Falls Road blir mer instabilt för var minut.

Inte minst därför att det också rasar en intern strid inom IRA om herraväldet i området.

Varianter av den här historien om den ensamme, oskyldigt naiva hjälten som hamnar i hetluften och på hårdast möjliga vis får kämpa för sin överlevnad, och lär sig en genomcynisk läxa på kuppen, har gjorts många gånger.

Här är ramarna inbördeskrigets Nordirland, men det hade egentligen kunnat vara vilken komplicerad konflikthärd som helst, vilket gör historien läskigt aktuell trots den detaljrika 1970-talsdekoren.

Med en känsligt närgången kamera skapas pulshöjningar och en närhet till de inblandade, som verkligen känns, i den mardrömslika tillvaron. Det blir också riktigt spännande samtidigt som den realistiska känslan i den här thrillern gradvis trappas ned till förmån för en final som känns mer spektakulär än trovärdig. Men det är mycket imponerande att det här är en debutfilm.

Yann Demange är en filmskapare att hålla koll på och till nästa gång får vi hoppas på en mer originell story, gärna med mer än en enda kvinna i också.

Mer läsning

Annons