Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

A royal affair

Annons

DRAMA. Kungliga skandaler är inget nytt och i Danmark krävdes det mer än att vända blad när den galne kung Kristian VII, livläkaren Johann Friedrich Struensee och drottning Karolina Matilda var huvudpersoner i ett triangeldrama som skakade landet i slutet av 1700-talet. Det är ett mustigt kapitel i den danska historien, som även beskrivits i PO Enquists roman ”Livläkarens besök”, och som nu blivit till ett stycke prima modern och påkostad kostymfilm.

Navet i berättelsen är Karolina Matilda, Alicia Vikander på imponerande säker danska, som 15 år gammal lämnar England för att bli drottning i Danmark. Precis som i Sofia Coppolas ”Marie Antoinette” blir hon presenterad för sin nya make när allt redan är klappat och klart och precis som Ludvig XVI blir han en stor besvikelse. När han dessutom förnedrar henne i hovet går hennes romantiska drömmar i kras. Men till skillnad från Marie Antoinette är Karolina Matilda intresserad av upplysningen som sveper genom Europa. När hennes mentalt instabile make får en livmedikus, den stilige Johann Friedrich Struensee, hittar hon sin själsfrände och passionen flödar i hemlighet.

Tillsammans skapar de en av Europas mest progressiva stater. Till och med Voltaire skriver och tackar.

Snyggt foto och högt tempo skapar en nerv genom nästan hela historien på två timmar och tjugo minuter. Både Alicia Vikander och Mikkel Boe Fölsgaard bjuder på fängslande rolltolkningar. Hans förvirrade kung är egentligen mest fascinerande, både rörande och obehaglig, depraverad och kanske deprimerad.

Den svagaste länken är, märkligt nog, Mads Mikkelsen. Hans Dr Struensee lyckas ta sig från en smutsig läkarpraktik i Tyskland till att bli den mäktigaste mannen i Danmark.

Han blir en fixstjärna i vars bana kungen cirkulerar utan motståndskraft. Även om filmen gärna vill göra en klassisk filmhjälte av honom måste verkligheten rimligen ha varit mer komplex. För man kan lika gärna tolka hans beteende som manipulativt och extremt makthungrigt. Riktigt vad som sker i Struensees fagra huvud förblir dock oklart in i det brutala slutet.

Mer läsning

Annons