Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Pleijel speglar gripande diktaröde

Årets föreställning på Stadra sommarscen blir den tredje med en Hjalmar i centrum. Tidigare har vi kunnat se pjäser om Hjalmar Bergman och Hjalmar Söderberg. Den här gången är det Hjalmar Gullbergs tur.

Annons

Agneta Pleijel har skrivit en pjäs om diktaren för Stadra sommarscen med titeln ”Hör musiken, söker efter orden”, med urpremiär den 30 juni.

Vem kom med idén att skriva ett drama om Hjalmar Gullberg?

– Det var Magnus Wetterholm som frågade mig om jag ville skriva en pjäs om Hjalmar Gullberg, säger Agneta Pleijel.

Stadra är ingen ny bekantskap för Agneta Pleijel. 2008 spelades en dramatisering av hennes roman ”Kungens komedianter” på Stadra sommarscen.

– Då blev jag väldigt förtjust i platsen och människorna här. säger Agneta Pleijel.

Kan du berätta något om den nya pjäsen?

– Den börjar väldigt sorgligt. Tiden är början av 60-talet och Hjalmar Gullberg vet att han ska dö. Han lider av muskelsjukdomen myasteniagravis som gör att han blir förlamad i strupen. Men så blir det en färd tillbaka i tiden till den lilla pojke som Hjalmar Gullberg en gång var.

Agneta Pleijel lyfter bland annat fram det faktum att Hjalmar Gullberg var ett fosterbarn. Alldeles efter födseln blev han omhändertagen av en arbetarfamilj i Malmö eftersom hans biologiska föräldrar inte var gifta. Man kan säga att han blev ett offer för tidens dubbelmoral.

– Det här tror jag gjorde att han frågade sig vem han var och var vi alla kommer ifrån, något som utgör grunden i hans diktning.

Hjalmar Gullberg adopterades aldrig av familjen Gullberg. Det innebar att han som enda bröstarvinge till sina biologiska föräldrar, Hilda och Robert Brand, kom att ärva en förmögenhet vid 30-årsålder, som gjorde honom ekonomiskt oberoende.

Agneta Pleijels pjäs slutar där den börjar, alltså med Hjalmar Gullbergs död. Den officiella versionen har länge varit att diktaren drunknade i sjön Yddingen i Holmeja sommaren 1961.

Nu finns det uppgifter som tyder på att Hjalmar Gullberg fick aktiv dödshjälp av en läkare, okänt vem, och att hans trolovade Greta Thott var införstådd med de här planerna.

Under vintern samma år hade han har varit sängliggande och kopplad till en respirator. På somrarna plågades han inte lika mycket av sin sjukdom. Men han visste att den var obotlig och skulle komma igen med full kraft.

Magnus Wetterholm fick idén till en pjäs om Hjalmar Gullberg efter att ha en läst en Understreckare i Svenska Dagbladet av litteraturvetaren Tommy Olofsson.

– Det finns flera olika anledningar till att jag ville se en pjäs om Hjalmar Gullberg på Stadras scen. Jag vet att min pappa, som såg sig själv som väldigt robust och ofta kallade mig för en romantiker, föll i gråt när han läste Hjalmar Gullberg.

– Sedan blev jag väldigt gripen när jag läste Tommy Olofssons text i Svenska Dagbladet. Och Agneta Pleijel har gjort ett otroligt vackert bygge där hon låter Hjalmar Gullberg, precis innan han är på väg att dö, möta sitt inre jag i form av ett litet barn.

Mer läsning

Annons