Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahlberg, Ek Roswall

Annons
Trion Emma Ahlberg, Niklas Roswall och Daniel Ek bjöd på barockinfluerad spelmansmusik i Lerbäcks kyrka.

Sommarkväll i Lerbäcks kyrka. Ett mjukt solljus smeker altarringen, och så kvillrande toner av stränginstrument. Öppningsnumret ”Näktergalen” leder tankarna omedelbart till barocken, Vivaldi, men vi är på folkmusikkonsert, en av många som ordnas i länets kyrkor i sommar.

Just denna kväll är det trion Ahlberg, Ek Roswall som tar oss med på en resa med låtar från Medelpad och Skåne. Gruppen har musikarkeologi som lite av sin specialitet och hittar mycket av sitt material i gamla notsamlingar från 1700-talet. Den skånska musiksläkten Blomgrens notböcker från sent 1700-tal är en guldgruva att ösa ur, berättar Niklas Roswall och så bjuder trion på en svit med polska, menuett och polonäs.

Samspelet imponerar. Det är tajt och dynamiskt, och leder tankarna snarare till det virtuost kammarmusikaliska än spelmannamässiga.

Niklas spelar kromatisk nyckelharpa, men också den äldre varianten Moraharpa, ett instrument vars förlaga från 1500-talet förvaras på Zornmuseet i Mora. Vid sin sida har han Emma Ahlberg som spelar barockfiol och Daniel Ek på harpgitarr, ett eget instrument som han utvecklat tillsammans med gitarrbyggaren Mats Nordwall.

Mats och Daniel har förflutet i Ranarim. När den gruppen lades ner 2010 bildade de trion med Emma som är riksspelman på Medelpadlåtar. De har hittills gett ut två cd-skivor.

Konserten fortsätter. En suggestiv tolkning av Diger Jankes vals, med berättelsen om hur den stackars Diger Janke önskade få spela just den låten innan yxan föll på schavotten, följs av låtar från Haverö, en marsch och så ”Nysnabben”, en virvlade polska som Niklas Roswall till slut lyckats komponera efter påtryckningar av spelkamraterna. Presentationerna ger humorfyllda glimtar ur gruppens vardag. Att de med tanke på vädret utanför väljer att avsluta med titelspåret till första cd:n, ”Vintern” blir en rolig knorr.

Mer läsning

Annons