Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anton från Örebro – en av Idols fyra finallåtskrivare

Här är kvartetten bakom årets Idol-vinnarlåt.
– Otroligt roligt, säger Örebrokillen Anton Eklund, en av låtskrivarna.

Annons
Bakom vinnarens låt. Alessandra Günthardt, Stockholm, Elias Näslin, Östersund, Anton Eklund, Örebro och Rasmus Palmgren, Stockholm.Foto: Niclas Lif

Enligt dem själva är de egentligen för oerfarna för att ta hem ett så prestigefullt uppdrag. Men det har de. De fyra studiekamraterna Alessandra Günthardt, Stockholm, Elias Näslin, Östersund, Anton Eklund, Örebro och Rasmus Palmgren, Stockholm, har med gemensamma krafter komponerat den låt som årets Idol-vinnare kommer att framföra vid finalen och sedan ge ut på en egen skiva.

Vem som vinner vet vi den 6 december då finalen hålls i Globen. Låten är också hemlig ännu en tid.

– De flesta idollåtar har varit tydliga i sin stil. När vi skrev vår låt tog vi inte så mycket hänsyn till tidigare vinnarlåtar. Vi ville mest skriva en bra låt, säger Anton Eklund.

Deras version gick hem hos dem som skulle välja.

Kvartetten går andra året på yrkeshögskolan Musikmakarna i Örnsköldsvik. Det är en utbildning som drivs av musikförlag och branschpersoner. I somras fick deras klass i uppgift av Anders Bagge, en av jurymedlemmarna i Idol, att försöka skriva en vinnarlåt till tävlingen.

– Vi skickade in låten i slutet av augusti. Vi visste att det var extremt hård konkurrens så vi tänkte inte så mycket mer på det.

– För några veckor sedan fick vi ett samtal som berättade att vi låg bra till, och efter ytterligare en vecka fick vi veta att de valt vår låt, berättar Anton Eklund.

Anton beskriver känslan som overklig.

– Det är en sådan sak som inte ska hända. I denna bransch måste man göra små saker först, och sedan större och större. Man ska inte ramla in på en sådan här grej direkt, säger Anton Eklund.

Anton Eklund är 21 år, och har gått på Karl Johan skola och på Risbergskas estetlinje. Hans huvudinstrument är gitarr. Melodier och ljudbild är hans egna styrkor, om han får säga det själv. Nu bor han i Stockholm för att göra praktik. Anton vill jobba som låtskrivare och musikproducent så då är det Stockholm som gäller, eftersom det är där de flesta inom svenska musikbranschen befinner sig.

– Just nu har jag fokus på att skriva låtar. Det är viktigt att ha en katalog med flera låtar att visa upp.

Anton jobbar nästan aldrig ensam utan ofta tillsammans med några andra.

– Jag har en vänkrets och kolleger som håller på med samma sak som jag. Då vet man vad olika människor är bra på, olika stilar och då samarbetar man med olika personer beroende på vad man vill göra.

Han skickar in låtar konstant åt olika håll och det är sällan det blir napp. Idolvinnarlåten är ett lysande undantag.

Mer läsning

Annons