Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avengers: Age of Ultron

Annons

Iron man, Hulken, Thor och de andra i Avengers-gänget får rycka ut och rädda världen när en artificiell intelligens hotar att ödelägga mänskligheten. Det blir enormt mycket underhållning för biobiljetten, speciellt om man uppskattar ett existentiellt fadersuppror i klatschiga färger lika mycket som en rejäl robotfajt med käcka oneliners.

Den första filmen om Avengers blev en fullt godkänd superhjältemacka med extra allt, redo för fansen att hungrigt sluka. Den var på många sätt ett uppsamlingsheat för Marvels mest populära hjältar, som i flera fall redan gjort succé i egna filmserier. Nu är det dags att ta hela spektaklet vidare och lyckat nog har regissören Joss Whedon den här gången börjat skala av de olika lagren i den där mackan och börjat titta mer noga på innehåll och balans. Även om filmen är några smulor för lång blandas förtjänstfullt fördjupning av rollfigurerna med lite typiskt nutida komplexitet som skakar om enkla föreställningar om rätt och fel i superhjälteuniversum.

Dramatiken orsakas av Ultron, en fredsbevarande artificiell intelligens som Tony Stark våghalsigt sätter igång i hopp om att hans Iron Man ska få lite lugn och ro. Men att leka Gud har sina risker och Ultron blir snabbt mycket smartare än vad Tony Stark hade räknat med.

Nya i gänget är tvillingduon Quicksilver och Scarlet Witch, bra tillskott i form av Aaron Taylor-Johnson och Elizabeth Olsen, vars krafter först beskrivs med krångliga vetenskapliga termer och sedan sammanfattas i den korta versionen: "han är snabb och hon är konstig".

Där ligger också en av filmens styrkor, den funkar på flera nivåer samtidigt och fixar att på ett underhållande sätt kasta sig mellan Asgårdsproblematik och Eugene O'Neill-referenser. Hotet mot mänskligheten är vältajmat nog också förankrat i nutiden, rädslan för hur artificiell intelligens kan utveckla sig själv och anta oförutsedda former är högst verklig. Samtidigt finns det enkla budskapet "om Ultron når kärnan är det kört". Absolut bäst är som vanligt det otämjda raseriet i ett riktigt Hulken-utbrott.

Nu lämnar Joss Whedon över Avengers-serien till regi-duon bröderna Anthony och Joe Russo, som redan är förankrade i Marvel-fabriken med "Captain America: Return of the first Avenger" och kommande "Captain America: Civil war". Den här mackan är inte söndertuggad på långa vägar.

Mer läsning

Annons