Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bamse och tjuvstaden

Annons

ANIMERAT. När världens starkaste och Sveriges mest kända björn gör långfilmsdebut är både allt och inget som det ska. Inget eftersom de klassiska Bamseskurkarna gått och blivit fredliga, allt eftersom både estetik och moral är desamma som i barndomens flitigt prenumererade serietidningar.

När Tre Vänners filmversion tar sin början har Knocke och Smocke blivit körskollärare och Sjörövarna fredliga trädgårdsmästare. Faktum är att samtliga elakingar har blivit omvända av Bamse och hans vänner, och ingen vill längre försörja sig som skurk. Eller jo, en: Reinard Räv. Han är rejält trött på det rådande fridsamma och moraliskt riktiga tillståndet och beslutar sig för att få med de tidigare yrkeskriminella på kupparnas kupp, att råna världens största godistransport samt – håll i er nu – kidnappa Farmor.

"Bamse och tjuvstaden" är en ytterst gemytlig historia berättad i ett makligt tempo som borde tilltala såväl de allra minsta som deras föräldrar. De klassiska Bamsebudskap tålmodigt hamras in: Det är bättre att vara snäll än dum, om man ändå är dum beror det förmodligen på att man inte har några vänner och alla förtjänar en andra chans. Alla är lika mycket värda, och 2014 känns det som ett budskap som tål att upprepas om och om igen.

Mer läsning

Annons