Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemöt ung kreativitet seriösare

Annons

Veckans krönika vill jag tillägna tjejerna bakom musik- och dansföreställningen Mind[ful]war som spelades på Nya teatern förra helgen. Krönikan är varken en recension av, eller en hyllning till, själva produktionen i sig. Nej, det är snarare en hyllning till initiativet, viljan att skapa något eget. En uppmuntran till fristående projekt och ungdomlig kreativitet.

Örebro lider ingen brist på unga begåvade kulturutövare. Tvärtom. Staden är full av talangfulla musiker, skådespelare, dansare och konstnärer. Inte minst tjejerna och killarna som medverkade i föreställningen Mind[ful]war.

Det verkar däremot höra till ovanligheten att ungdomar skapar något eget. Ungdomsproduktioner i Örebro domineras av vårkonserter och kulturskoleframträdanden. Framträdanden i stort sett stöpta i samma form.

Inget fel med det. Men jag är övertygad om att det skulle var berikande för publiken såväl som kulturutövarna själva om det egna skapandet inom de olika konstformerna fick ta mer plats på scenerna i Örebro.

”Mer plats” är vid närmare eftertanke kanske inte det som behövs. Utan snarare uppmärksamhet och erkännande. Jag tycker att unga kulturutövare förtjänar att bli tagna på allvar och inte som glada amatörer bara för att de inte har en lön som bevis på deras kompetens.

Alla ungdomsproduktioner är självklart inte bra, men alla ungdomsproduktioner bör inte heller dras över samma kam. Vissa uppsättningar håller otroligt hög standard och kan enligt min åsikt mäta sig med verk på professionell nivå. Borde dessa uppsättningar då inte bemötas på samma sätt?

Mer läsning

Annons