Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bikes vs. cars

Annons

DOKUMENTÄR. Kampen mellan massbilismen och miljöaktivismen är seg. Bilarna har makten och pengarna. Men cyklister världen över har en vilja, och dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har fångat upp en liten minirevolution i sin linda.

Idag finns det en miljard bilar i världen, en siffra som kommer att fördubblas inom fem år. Det är dystra nyheter, särskilt om man ser till den större bilden, den som handlar om bilindustrin i stort och de till synes orubbliga krafterna som ser till att hålla både människor och städer bilberoende.

Faktum är att bilindustrin inte bara påverkar vårt sätt att leva utan också att bo. Industrin ligger bakom enorma pengar och bidrag som ser till att infrastrukturen i storstäder som Sao Paulo, Berlin och Los Angeles förblir bilvänlig och försvårar för cyklister.

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har tidigare gjort filmerna "Bananas!" Och "Big boys gone bananas", som båda handlar om större industrier som har stort inflytande världen över. Men där de filmerna gav hopp ger "Bikes vs. cars" en mycket dystrare bild av världens tillstånd idag, där pengar talar högst.

Precis som "Bananas!" är detta en film som handlar om individen ställd mot en pengadriven jätte, och den ojämna kampen dem emellan om en bättre tillvaro. Just ojämnheten är Gertten skicklig på att visa, och han lyckas bra med att hitta sympatiska och lättgreppade intervjuobjekt som hjälper till att måla upp en komplex bild av situationen från olika vinklar och olika håll i världen.

Men bilentusiasten är, medvetet eller ej, den minst vältaliga av dem alla och den som saknar vision. Nog kunde man ha hittat en bättre, mer balanserad förespråkare för den enorma industrin än någon som bara gillar känslan av att leka racerbilsförare? Och vad säger de officiella talesmän för de statsorgan som pekas ut som mutade av bilindustrin?

Det är inte så att man nödvändigtvis saknar bilistsidans röst, för den ljuder ganska högt ändå. Men för en så pass komplex bild som den Gertten skissar fram hade man önskat att få ännu fler pusselbitar.

Mer läsning

Annons