Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Rör dig frisk på jobbet!

-Det ger lika mycket att vara rörlig på jobbet som att ta tre pass på gymmet, säger Carolina Eriksson, som jobbar som ergonom på företaget Scania i Västerås.

Annons
Pausövning för rygg och axlar, steg ett. Ta tag med ena handen runt den andra och sträck fram armarna så att du krummar ryggen.

I dag visar hon sex enkla övningar som du kan göra för att avbryta stillasittandet och tänja musklerna. Forskningen visar att ett stillastående jobb ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och fetma.

I dagens latte förklarar Carolina Eriksson varför, och ger också knep som får dig att komma ihåg att stå upp och jobba - som att alltid höja upp skrivbordet till ståhöjd när du går hem för dagen, som en påminnelse till dagen efter.

Och vsste du  att man bränner dubbelt så mycket fett på att stå upp och jobba, som på att sitta ner?

Pausövning för rygg och axlar, steg två. Sträck upp armarna över huvudet.
Pausövning för rygg och axlar, steg tre. Knyt händerna och dra ner armarna efter kroppen och skjut fram bröstet.
Pausövning för nacken. Luta huvudet åt sidan och låt handen vila på huvudet. Gör övningen i 30 sekunder, byt sedan sida.
Övning för att sträcka ut muskeln på ovansidan av underarmen. Lägg armarna i kors och knäpp händerna. Vinkla så att du känner att du sträcker ut ovansidan av underarmen. Håll i 30 sekunder.
Alternativ övning för att sträcka ut muskeln på ovansidan av underarmen. Knyt handen och böj ner handleden. Håll i 30 sekunder.

Mer läsning

Annons