Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Natt med musik och dans

Som så många andra år kommer Kulturnattens tyngdpunkt i Örebro att ligga på musiken. Årets upplaga arrangeras på fredag och de fyra arenorna är Konserthuset, Musikhögskolan, Kulturskolan, Kulturhuset och Nikolaikyrkan.

Annons

– Det är jätteroligt att kyrkan vill vara med i år, säger rockmusikkonsulten Johannes Nilsson som håller i planeringen av Kulturnatten i Örebro och tillägger att det poppar upp lite olika scener varje år. Förra året var en del av arrangemangen under Kulturnatten förlagda till Clarion hotel.

Bland aktiviteterna i Nikolai kyrkan kan nämnas guidad rundvandring där det bjuds varmkorv med bröd och nattlig orgelkonsert med kyrkans organist Karl Magnus Jansson.

Bussen som förra året gick i skytteltrafik mellan huvudarenorna Konserthuset och Musikhögskolan kommer i år också att göra ett stopp vid Kulturhuset på norr.

– Vi har mellan 140 och 150 olika programpunkter, säger Johannes Nilsson.

Svenska kammarorkestern deltar alltid i Kulturnatten. I övrigt är det ett brett utbud vad det gäller genrer – från de olika scenerna kommer det att höras pop, rock, visa, jazz, singer/songwriters, blues och metal för att nu nämna några stilar.

Förutom mycket musik innehåller årets kulturnatt flera dansinslag, bland annat medverkar Kompani Raande Voo, Marie Kühlers Showdansskola och Kävestas danslinje. Från Kävesta folkhögskola kommer också elever från både jazz- och klassiskalinjen, dessutom medverkar elever från Risbergskas musikallinje och en mängd studenter från Musikskolan.

I görligaste

mån försöker arrangörerna att beredda plats för alla som vill delta.

– Varje grupp eller artist får uppträda i högst 15 minuter. Att maximera antalet deltagare är lite av poängen med det här arrangemanget, säger Johannes Nilsson.

Kulturnatten är ett samarbete mellan Länsmusiken i Örebro, Örebro universitet, Scenit, Örebro Kulturskola, Kulturhuset Örebro, City Örebro, Rockgymnasiet, S:t Nicolai kyrka och Örebro kommun. Sedan starten har Kulturnatten i Örebro arrangerats i mörkaste november.

Lågmäld singer-songwriter-uppträdande i Wirén-salen med Jan Meijner.
I Kulturhusets B-sal spelade popgruppen Vi & Hon.
Nikolaikyrkans publik fick vara med om en världspremiär när Örebros, Hallsbergs och Kumlas orkesterföreningar spelade tillsammans. De tre föreningarna blev nästan en komplett symfoniorkester och leddes av Per Svansbo.
På en lätt rökfylld stor scen i Konserthuset bjöds på 20 minuters blues.
Under kvällen möttes besökarna till Konserthuset av tunga rockarna Almost Nature i foajén.
Fredmans sång n:o 21 var en av låtarna på manskören Örebro sångargilles repertoar.
Gruppdans från Örebro kulturskolas danselever på Konserthusets stora scen.
Örebro kulturskolas danselever dansade bland annat till Dido.

Mer läsning

Annons