Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkman - en mäktig person

Annons

Samtidigt som det krävs ett eller flera huvuden på fat efter avslöjandet att Sverige ingått ett avtal med Saudi Arabien om att bygga en avancerad vapenfabrik pågår det en för vissa betydligt viktigare diskussion.

Den belystes i SVT:s Uppdrag granskning där Christer Björkmans förehavanden synades. Han är som alla vet schlagermogulen som styr och ställer när det är mello. Vad är Tolgfors mot Björkman? Den senare är ju den som sätter helgens agenda för halva svenska folket under senvintern - alla dem som är besatta av det expanderande schlagerhelvetet, som likt ett svart hål i universum tenderar att utplåna allt vad förnyelse och uppfinningsrikedom heter. Åtminstone i musikalisk mening.

Och hur det än går för det svenska bidraget i Eurovision Song Contest är Christer Björkman den stora vinnaren. Det är naturligtvis tittarsiffrorna i SVT:s utdragna ”mellodram” som gör honom till en mäktig person i den spektakelkultur som mer och mer präglar tv-mediet.

Samtidigt kan man fråga sig – skulle det kunna se ut på ett annat sätt? Det är tveksamt. Men det här är ju bara en kul grej på vägen mot Baku säger någon. Tja, men jag är inte riktigt säker på att det förhåller sig exakt så.

Vägen till Baku är inte direkt Via Dolorosa men en och annan mina kantar den om än inte för Sveriges del i första hand.

”Europeiska radio- och tv-unionen, EBU, är i uppenbart behov av en geopolitisk analysavdelning efter alla gräl mellan deltagarländer på senare år,” sade SR:s tidigare Östeuropa korrespondent Fredrik Wadström i Kulturnytt nyligen.

Han syftade speciellt på två händelser: Efter det korta kriget i Sydossetien 2008 uppstod ett storpolitiskt schlagerbråk mellan Ryssland och Georgien. Det slutade med att det georgiska låtbidraget diskades på förhand inför Eurovision-finalen i Moskva. Och nu har Azerbadjans grannland Armenien med kort varsel dragit sig ur tävlingen i Baku utan någon motivering. Men det är väl känt att de bägge länderna sedan länge befinner sig i ett slags latent krigstillstånd.

Christer Björkman, med sina fel och brister, är trots allt den som är bäst lämpade att köra mello på hemmaplan. Men när det kommer till finalen i Eurovision Song Contest är det nog snarast en Kofi Annan eller Jan Eliasson som skulle kunna ro det hela hamn.

Schlager tycks inte vara något som förenar – snarare splittrar den människor.

Mer läsning

Annons