Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann Heberlein

Annons

”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” slog ner som en bomb 2009. Ann Heberlein, etikforskare, trebarnsmamma och skribent beskrev sitt liv med sjukdomen bipolär typ2.

Läsaren insåg snart att hon var sjuk under det att hon skrev boken. Kanske var den inget annat än ett rejält självmordsbrev?

Misstanken stärktes av att hon försvann spårlöst några dagar i samband med utgivningen av boken. Sen kom hon tillrätta, boken blev en succé och både hon och hennes förläggare, Svante Weiler, hyllades.

Jag tyckte, och skrev det också, att Weiler borde ha avstått från att ge ut boken. Hur intressant och välskriven den än var, kändes ”Jag vill inte dö…” olustig att läsa. Tänk om hon ångrar boken när hon är frisk. Tänk om hon verkligen dör. Tänk om hon lämnar dörren öppen för snaskmedia att vända ut och in på hennes familj.

I efterhand verkar det ha gått bra. Heberlein tillfrisknade. Hon sa hej då till sin förläggare och skaffade sig en ny.

Hon, som nästan alltid pratat och skrivit om mörka ämnen som ondska och död, ger sig i kast med det motsatta ämnet. ”Ett gott liv” är både en uppgörelse med de som profiterat på hennes sjukdom – förläggaren och media – ett utforskande av vad ett liv präglat av godhet innebär och en självupprättelse. Man ”är” inte bipolär, man ”har” sjukdomen, precis som man har cancer eller magsår.

Heberlein tänker inte vara ett offer och hon vägrar vara sin sjukdom. Det om något är ett friskhetstecken.

Heberlein har en tilltalande metod när hon skriver. Hon refererar till och använder sig av stora filosofer, tänkare och forskare och knyter samman deras idéer och slutsatser med egna erfarenheter.

Genom att blanda det vardagliga och igenkänningsbara med citat från världslitteraturens giganter och hänvisningar till dagsaktuella händelser blir det krångliga begripligt och angeläget, tunga tankar hanterbara och lusten att själv läsa vidare stor.

Hon är en god pedagog Heberlein, som smart och osentimentalt leder läsaren genom, i detta fall, godhetens problematik,

Det finns så klart inte en definition på vad ett gott liv är. Det finns vissa universella regler som måste följas om alla ska få ett gott liv, till exempel att respektera mänskligt liv och inte ta det bara för att man kan, vill eller tjänar på det. I övrigt finns inga patentlösningar.

Men Heberlein formulerar en bra utgångspunkt när hon skriver: ”Livet är och det räcker. Livet är. Väntar på att tas i anspråk”

Mer läsning

Annons