Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augustnominerade och Pulitzerprisvinnande böcker bland månadens boktips

Första helgen varje ny månad tipsar NA:s medarbetare om åtta av sina favoritböcker just nu.

Annons

Marita Hellberg Danielsson tipsar om två böcker med historiskt tema.

Mäktiga familjer, starka kvinnor och olycklig kärlek på 1500-talet

Titel: Den eviga elden

Författare: Ken Follett

Förlag: Albert Bonniers förlag

HISTORISK ROMAN. Här kommer den tredje romansviten om livet kring en katedral i den fiktiva engelska staden Kingsbridge. Den första romansviten rörde sig kring 1100-talet när katedralen byggdes och den andra kring tiden för digerdöden på 1300-talet. Nu kommer den tredje och nu rör vi oss i mitten av 1500-talet då England slits mellan katolicism och protestantism. Här finns mäktiga familjer som påverkas av de stora skeendena i England men också de mindre bemedlade. Och här finns vardagsdramatik som olycklig kärlek och porträtt av starka kvinnor. Fastän Ken Follett tenderar att ge ut tegelstenar så läser jag, sida upp och sida ner. Inte hade jag trott att jag skulle läsa om engelskt 1500-tal innan jag greppade boken. Böcker är verkligen dörröppnare till nya världar.

*

Ingen ögonvittnesskildring – snarare som en årskrönika

Titel: 1918 Året då Sverige blev Sverige

Författare: Per T Ohlsson

Förlag: Albert Bonniers förlag

HISTORIA. Gunnar tittade mig i ögonen och så sade han med allvarlig stämma: Vi höll på att svälta ihjäl. Gunnar var 14 år den gången och det närmaste jag kommit kunskap om förhållandena i Sverige 1918. För Gunnar innebar 1918 tjuvjakt, efterplock av potatis och ilska mot ransoneringarna. När historikern angriper ett år blir det aldrig på det djupt personliga planet som när man får en ögonvittnesskildring. Det blir mer de stora skeendena och de berömda personerna. Upplägget med att berätta vad som händer månad för månad påminner om tidningens årskrönika kring nyår. Det ger lättläst kunskap om en tid som varken är långt borta eller nära i tid.

Johanna Berglund har läst faktaböcker.

En biografi om Ester Blenda Nordström – tidig wallraffare

Titel: Ett jävla solsken

Författare: Fatima Bremmer

Förlag: Forum

FAKTA. Ester Blenda Nordström levde ett spännande liv. Som en av Sveriges, kanske världens, första wallraffande journalister tog hon som 23-åring anställning som piga. Syftet var att skildra det slitsamma arbetet inifrån. Hennes bok, En piga bland pigor, fick stor uppmärksamhet. Senare levde hon med samer i Lappland och gjorde en expedition till Sibirien. Allt blev uppskattad journalistik. Men privat hade hon det svårare. Mot tidens konventioner älskade hon en kvinna. Och de strapatsrika arbetsresorna slet på henne. Mot slutet av sitt liv var hon trött både till kropp och själ. Journalisten Fatima Bremmer ger i sin bok en bild av yrkeskvinnan och privatpersonen Ester. Spännande läsning som bland annat bygger på tidigare okända brev. Den är nominerad till Augustpriset i fackbokklassen.

*

Målande beskrivning av rebellen Helga Henschen

Titel: Som av fåglar genomflugen

Författare: Birgitta Holm

Förlag: Albert Bonniers förlag

FAKTA. ”Så länge jag lever så lever mitt trotsiga hopp!” Det säger en av figurerna i konstnären Helga Henschens fantasifulla och underfundiga teckningar. Figuren Rebella är ett slags självporträtt. Med spretigt hår och nerdragen keps är hon konstnärens ”talesman” och uttrycker hennes ”själ”. Helga Henschen föddes 1917 i ett borgerligt hem på Djurgården. Hon är släkt med både familjerna Bonnier och Thiel. I den här boken tecknar Birgitta Holm, professor i litteraturvetenskap, en bild av hennes konstnärskap och liv. Det är en rebellisk resa både i skapandet och kärleksrelationerna. För att vara en faktabok innehåller den ett mycket målande och poetiskt språk. Boken har dessutom en mycket tilltalande formgivning.

Sofia Gustafsson läser en högst verklig roman om slavhandeln samt sagor om julen.

Ett sakligt språk om en högst vedervärdig historia

Titel: Den underjordiska järnvägen

Författare: Colson Whitehead

Förlag: Albert Bonniers förlag

ROMAN. Colson Whiteheads Pulitzerprisbelönade roman om slavhandeln i USA har slagit ned som en bomb både i författarens hemland och internationellt. I Sverige har den legat högt på boktipslistorna flera veckor i rad och "Den underjordiska järnvägen" beskrivs som en modern klassiker. I boken får vi följa 16-åriga Coras flykt från slaveriet. Hon tar hjälp av den underjordiska järnvägen, ett nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr. Författaren har särskilt hyllats för bokens avskalade språk som sakligt beskriver även det mest vedervärdiga våldet – en kontrast som skapar kalla kårar.

*

"En klassiker att läsa varje år för att komma i stämning"

Titel: Juldagar

Författare: Jeanette Winterson

Förlag: Wahlström & Widstrand

SAGOR. Det här är inte en bok så mycket som en stämning – en julstämning. Det går liksom inte att läsa Jeanette Wintersons sagor med mellanliggande recept, och anekdoter kring personer bakom recepten och ritualerna som växt upp runt tillagningen av dem, utan att sinnebilden av Barnen-i-Bullerbyn-julaftnarna frammanas för ens inre. Det är också otroligt befriande att som vuxen få släppa på logiken och släppa in det övernaturliga i form av något i huvudsak uppbyggligt magiskt istället för en massa våld (speciellt mot kvinnor i form av våldtäkter) och mördararméer som förbereder sig på att vintern kommer. För mig som, liksom författaren, älskar julen kommer det här bli en klassiker att läsa varje år för att komma i stämning – som en del i mina egna ritualer inför julen.

Jenny Tengér har läst en bok för föräldrar och en för deras barn.

En handbok i att skydda dina barn från att utsättas för brott på Internet

Titel: Mitt barn på nätet

Författare: Maria Dufva

Förlag: Bonnier fakta

PSYKOLOGI. Maria Dufva är kriminolog och har träffat många barn som har utsatts för brott, framförallt på internet. I den här boken sammanfattar hon sina erfarenheter till en handledning för föräldrar hur man ska närma sig sitt barns liv på nätet. Checklistor och tips varvas med faktabaserade avsnitt och exempel från några av de barn som Maria har mött. Som förälder slukar jag boken och försöker printa in så mycket av Marias kunskap som jag bara kan. Hennes inställning att det viktigaste är att ha kunskap och vara nyfiken, i stället för att bara sätta upp förbud, finns med genom hela boken och inspirerar mig.

*

"Spännande gåtor i vardagslivet"

Titel: Lilja Lind privatdetektiv - Den försvunna diamanten

Författare: Susanna Lönnqvist och Ingrid Flygare

Förlag: Brombergs

BARN/UNGDOM. De populära böckerna om Lassemajas detektivbyrå får här en utmanare. Den försvunna diamanten handlar om hur huvudpersonen Lilja Lind och hennes kompis Matilda söker efter ägaren till en diamant som Liljas lillebror har hittat. Han och de tre andra småbröderna utgör en tydlig kuliss genom hela boken, eftersom berättelsen till stor del utspelar sig hemma hos Lilja och hennes familj. Den här boken är inte aktuell om man som läsare längtar efter ett mysterium med riktiga tjuvar, men däremot om man vill kunna hitta spännande gåtor i vardagslivet. Dessutom med ett oväntat slut.

Läs också: NA redaktionens boktips i oktober

Läs också: NA redaktionens boktips i september

Mer läsning

Annons