Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn F Rörvik och Gry Moursund Petter Lidbeck och Lisen Adbåge

Annons

Ibland längtar man efter att få skratta gott och länge och det gjorde jag när jag läste dessa två nya bilderböcker.

Folksagan om ”De tre bockarna Bruse” känner väl de flesta till. Den nedtecknades 1840 i ”Norske Folke-eventyr” av Asbjörnsen och Moe. Sedan dess har den kommit ut i otaliga versioner nu med bilder av kända illustratörer. När Björn Rörvik, en norsk barnboksförfattare, tar sig an folksagan skapar han något helt nytt men har ändå kvar den gamla sensmoralen:” Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”.

När bockarna är på väg till vallen för att äta sig feta får de syn på en ny skylt som det står BADHUS på: ”Kan vi inte sticka dit i år? frågade mellanbocken. Det är så tråkigt där uppe på vallen. Bara gå där och brä-ä-ä-ka hela sommaren.” På badhuset finns det en liten hare som är badvakt och som upplyser om alla regler som gäller. De lydiga bockarna följer alla anvisningarna och äntligen kan de bada tillsammans med alla de andra djuren. Men det hiskeliga trollet har också hittat till nöjesbadet! Som ett stort ruggigt, svart monster lurar han under rutschkanan och nu törs ingen längre åka. De tre djärva och listiga bockarna Bruse är de enda som vågar och efter ett tag besegrar de trollet.

Det finns en frejdig och busig energi i Gry Moursunds bilder. Nästan som om man har släppt loss ett litet barn med målarfärger. Språket har också fått ett lyft genom Pija Lindenbaums översättning.” ”Bockarna Bruse på Badhuset” utsågs till 2010 års bästa bilderbok i Norge. Frågan är om det inte är den roligaste också.

I ”Stora Bebisbytet” händer det som i alla tider varit nyblivna föräldrars skräck: Att deras nyfödda barn skulle bytas bort. En morgon ligger det ett brev vid varje spjälsäng: ”Jag har tagit er bebis och lagt dit en annan”.Mammorna och papporna blir mycket upprörda och går till torget för att prata med drottningen. Men hon är lika förvånad för någon har också bytt ut hennes och kungens lilla prinsessa. Nu blir det en sagolik röra, till exempel har en brun bebis blivit utbytt mot två vita. Ett par som hade en flicka fick i stället en med snopp. Drottningen föreslår att man ska lägga alla barnen i en hög och sedan välja den man tror är den egna. Men tänk om det blir någon som ingen känns vid?

Denna smått absurda och komiska historia har också en underton av allvar. Petter Lidbeck är själv pappa till en liten flicka från Kina och han vill med boken visa hur lycklig man kan vara över ett barn som är adopterat. Lisen Adbåges komiska och levande bildspråk fungerar väldigt bra till författarens dramatiska text. Här blommar hon ut med full kraft och drottningen har fått en hatt som är stor som ett kvarnhjul och som hela tiden skymmer kungens ansikte. ”Stora Bebisbytet” har en oväntad avslutning och innan man kommer så långt är det en lysande underhållning.

Mer läsning

Annons