Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brutus Östling

Annons

Brutus Östling är tillbaka. Denna gång med en mångbottnad bok om mötet mellan en förfallen mänsklig kultur med sina söndervittrade fasader och krackelerade landningsbanor och fåglars nyfikenhet och styrka. Det är en bok som berör och fängslar läsaren.

Midwayöarna mellan Hawaii och Japan blev en viktig marinbas för amerikanerna under andra världskriget. Under kalla krigets allt mer högteknologiska krigsföring miste den dock sin betydelse. 1988 utropades öarna till naturreservat och efter en omfattande miljösanering lämnade militären ön ett par år senare.

I början av 2000-talet stängdes öarna helt för turister och öarna återtogs av naturen och fåglarna. Idag besöks Midwayöarna av ett åttiotal turister varje år. I mars 2010 reste Brutus Östling dit och fick då möjligheten att möta albatrosser på mycket nära håll.

Albatrosser är stora havsfåglar som lever ett hårt liv. De flesta dör innan de blivit fem år gamla. Idag jagas de inte i samma utsträckning som för hundra år sedan då människor plundrade deras bon i jakten på ägg och fjädrar. Man räknar med att över fem miljoner albatrosser fick sätta livet till under fjäderindustrins ”storhetstid”. Idag utgör rovfiske och nedskräpning av havet större hot.

Albatrosser är mycket känsliga för miljöpåverkan och häckar först vid 6 års ålder och får, i gynnsamma fall, endast en unge vartannat år. Forskning visar också att vuxna individer häckar på nästan exakt samma plats som de kläcktes på.

Förr i tiden trodde sjöfarare att albatrosser bar döda sjömäns själar och Brutus Östling berättar engagerat om dessa spännande fåglar. Den äldsta kända albatrossen är idag 60 år gammal och beräknas ha rundat jorden minst 80 gånger. Och hon föder fortfarande ungar!

Östlings fascination smittar onekligen av sig och samtidigt finns det något både vemodigt och hoppfullt i bilderna och texterna. Förvisso lider texten av irriterande upprepningar men boken förmedlar människors ständiga kamp med varandra och mot naturen. Mellan sönderbombade baracker och tomma bensinstationer häckar i dag cirka en miljon laysanalbatrosser på Midwayöarna. Albatrosserna blir ett exempel på att naturen alltid vinner och städar upp efter människornas krig.

Mer läsning

Annons