Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chick lit, andra världskriget, engelsk humor och små barn som hjälper till – här är NA:s bästa boktips inför hösten

Första helgen varje ny månad tipsar NA:s medarbetare om åtta av sina favoritböcker just nu.

Annons

Erika Ahlberg Norén har läst romaner som utspelas i Sverige

Andra delen i en lättläst trilogi

Titel: Sthlm queens Simone

Författare: Denise Rudberg

Förlag: Forum

ROMAN. Sugen på en lättläst bok i sann chick lit-anda? Då kan den här boken vara något. Simone är andra delen i trilogin om de tre tjejerna i Sthlm queens, ett kompisgäng som hängt ihop i vått och torrt. Första boken handlade om Disa, nu är det 23-åriga Simone vi får följa. Simone vars pojkvän blir allt mer svartsjuk och kontrollerande. Boken handlar om deras relation, om plugg och fest – och varför håller Mercedes sig undan, egentligen? Språket är ungdomligt och boken går snabbt att läsa. Denise Rudberg är född 1971, debutboken Väninnan kom år 2000.

En bok som griper tag i läsaren

Titel: Vi ses i Disneyland

Författare: Erika Scott

Förlag: Norstedts

ROMAN. Vi ses i Disneyland är journalisten Erika Scotts debutroman. Emma är en gift tvåbarnsmamma i Stockholm som jobbar som redaktör på tv. Livet rullar på tills Emma får det fruktade beskedet: Hon har äggstockscancer. I chocken håller Emma det hemligt för sin man Andreas och samtidigt som Emma brottas med sin sjukdom och känslorna som följer söker Andreas spänning och bekräftelse hos någon annan. Det här är en bok som griper tag i ens känslor och är lätt att relatera till. En bok om kärlek, svek, rädsla, sorg, livsglädje och dödsångest.

Marita Hellberg-Danielsson läser en deckare om en arkeolog och en historiebok om tungt vatten

"Gåtor som har bäring både i nutid och dåtid"

Titel: Dolt i mörker

Författare: Elly Griffiths

Förlag: Forum

DECKARE. Det här är nionde boken med rättsarkeolog Ruth Galloway i centrum för deckargåtorna. Det är gåtor som har bäring både i nutid och i dåtid. För mig som gillar arkeologi är de här böckerna rolig läsning på flera plan. Lägg till de udda karaktärerna med enstöriga Ruth som bor intill tidvattenmaderna i sydöstra England, poliskommissarien som lever lite av ett dubbelliv och inte minst druiden Cathbad som tycks ha sitt finger med i det mesta. Det är kul och lätt läsning en kulen kväll.

En genre som normalt inte lockar

Titel: Operation tungt vatten

Författare: Neal Bascomb

Förlag: Historiska media

HISTORIA. Som de flesta har jag sett filmer om de norska hjältarna som under strapatser och mycket mod saboterade det "tunga" vattnet från Rjukan som skulle till Nazitysklands atombombsprojekt. Och visst har jag besökt Rjukan och kraftanläggningen där det hela skedde under andra världskriget. Trots att genren "anda världskriget" normalt inte lockar mig blev jag ju nyfiken. Jag blev inte besviken. Boken berättar inte bara om sabotaget. Den visar också om vad som låg bakom och hur många fler än hjältarna som var inblandade på ett eller annat sätt. Författaren har onekligen gjort en gedigen research om allt från människorna till atomklyvningar.

Sofia Gustafsson läser romaner med både humor och tragik

Berättelser som erbjuder ett avstånd till vardagen

Titel: Handpåläggning: två berättelser

Författare: Alan Bennett

Förlag: Ordfront

ROMAN. Titelspåret handlar om en minnesceremoni för en promiskuös massör som lockar den engelska kändiseliten, en ceremoni som snabbt urartar. Den andra berättelsen, Bara kläderna de hade på kroppen, startar med ett lägenhetsrån, övergår till att kretsa kring ett äktenskap och slutar med död. Det går inte att missta sig på den sparsmakade Engelska humorn i kritikerrosade Alan Bennetts senaste bok. Han närmar sig sina karaktärer på ett imponerande osentimentalt sätt och överlåter till läsaren att fatta tycke – eller otycke. Jag inbillar mig att Alan Bennett inte är ute efter att fånga någon känsla av igenkänning i sina berättelser, snarare erbjuder han läsaren ett avstånd till den ibland meningslösa vardagen.

En självbiografiskt inspirerad romandebut

Titel: På drift

Författare: Marianne Lindberg De Geer

Förlag: Brombergs

ROMAN. När Marianne Lindberg De Geer romandebuterar är det med utgångspunkt i ett slags självbiografiskt utforskande. "Jag försöker följa den flicka som kunde vara jag för att få grepp om vem hon var och vad som fick henne att fatta de beslut hon tog", citeras författaren på baksidan av boken. Och det är inte direkt någon solskenshistoria; självmord, alkoholism och sexuellt utnyttjande är några av tragedierna som drabbar huvudpersonen Mona. Att boktiteln är densamma som på Jack Kerouacs kultförklarade roman från sent 50-tal tycks snarare vara just en drift med sin namne än ett hyllande.

Johanna Berglund om två aktuella bilderböcker

"En vardagsnära berättelse med spänning och humor"

Titel: Julia hjälper till

Författare: Eva Eriksson och Lisa Moroni

Förlag: Bonnier Carlsen

BILDERBOK. Har du en 2-åring hemma och ännu inte upptäckt böckerna om Julia? Då tycker jag att du ska läsa dem. Eva Eriksson, som bland annat illustrerat Vilda bebin, Malla och Bella och Gustav, har tillsammans med sin dotter Lisa Moroni, skapat en vardagsnära berättelse med spänning och humor. Inspirationskälla sägs barnbarnet Julia vara. I ”Julia hjälper till” följer yrvädret Julia med till affären och handlar. Mamman ska ha gäster och Julia hjälper till. Hemma bakar de tillsammans. Mjöl singlar ner över köksgolvet. Men det gör inget, tycker Julias mamma. De klär sig fina och Julia ”lånar” mammas smink. Då kommer gästerna!

En bok om brödraskap och vardagen

Titel: Olle & Bolle är bröder

Författare: Charlotta Lannebo (text) och Ellen Ekman (bild)

Förlag: Rabén & Sjögren

BILDERBOK. Två bröder och en mamma, en slaskig och blaskig hemmadag. ”Världens hemskaste väder, säger mamma. I dag ska vi inte göra någonting, bara överleva.” Ungefär så börjar den här fina boken om brödraskap, vardag och en sliten mamma. Texten är skriven med stor inlevelse och uppenbar kunskap om syskonskap och småbarnsliv. Handlingen pendlar mellan frid och fröjd och lek med Lego till fullt krig om platsen i mammas knä. Bilderna är vardagsrealistiska och fulla av humor. Olle & Bolle är tecknaren Ellen Ekmans, mest känd för de populära seriestripparna Lilla Berlin, andra barnbok. Passar barn från 3–6 år.

Mer läsning

Annons