Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Thor och Torbjörn Arvidson

Annons

En och annan gång tar man till det absoluta ordet ultimat. Kanske i en sorts rusig förhävelse över att ha mött något som förefaller vara slutgiltigt perfekt. Innan jag avslöjar vad, skall jag understryka att jag vare sig är expert, amatörornitolog eller är särskilt bra på fåglar rent generellt.

Likafullt förefaller just Clas Thors och Torbjörn Arvidson natur- och fågelguide till Oset och Rynningeviken vara just den ultimata, såväl till instrumentellt innehåll, historik, det grundläggande ”fågliga”, som till bilder och användbarhet.

Oset förknippas ju allra tydligast med ornitologen Erik Rosenberg vilken förstås får ett välförtjänt tilltaget utrymme ur fler olika aspekter i guiden.

Under de senaste decennierna har området efter de räddande insatser han gjorde under sin tid, genomgått en fantastisk omdaning till en naturparadis alldeles intill staden Örebro. Där jag själv en gång harvade som värnpliktig vid Rävgången finns i dag enastående möjligheter till en rikt frilufts- och fågelliv. Det sista menat både ur mänskligt- som fågelperspektiv.

Även om jag aldrig lyckats omsätta de ljudhärmande fågelläten som boken är fylld av, finns här utmanande konsonant-smattrande haranger att öva sig på. Författaren föreslår mängder av olika turer i de två områdena, årstidsoptimala besök, naturtyper och säkra fågellokaler där man kan stöta på såväl fåglar som är allmänna som de riktigt sällsynta.

Som sagt detta är så vitt jag kan bedöma den ultimata guiden till fågelparadisen Oset och Rynningeviken. Guiden har ett fint bildmaterial och vägledande grafik. Dessutom är boken i ett hanterbartformat för benfickan eller dagsturs-säcken. Den åker med nästa gång jag tar mig dit – alltså alldeles snart.

Mer läsning

Annons