Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dick Harrison

Annons

Ulvbjörn Vamodsson är en fuktad stridsman och hövding som är högt rankad i den sociala hierarkin. Men trots sin storhet har Ulvbjörn stött på farliga och kanske oövervinnerliga problem. Problem som han inte hade räknat med när han anlände till Själland en het sensommar efter att ha utfört ett viktigt uppdrag.

Uppdraget var att hämta hem stormannadottern Tuva, tillika Ulvbjörns svägerska, från den gröna ön Erin så att hennes far kan gifta bort henne med danernas härskare Frode Halvdansson.

Tuvas far, Ulvbjörns egen svärfar, hittas nämligen bragd om livet. Ulvbjörn vill finna mördaren. Men det visar sig att ingen vill hjälpa honom att lösa mordgåtan. Snarare tvärtom. Ulvbjörn hamnar i ett blodigt spel om liv för att lösa detta illdåd.

Illdåd är en historisk spänningsroman som utspelar sig runt år 670. Dick Harrison målar upp en scen från ett dåtida Europa på ett fylligt och ordrikt sätt. Men det gäller att koncentrera sig och hänga med. För språket är inte bara rikt, utan det är även kryddat med många namn samt många benämningar som inte finns, eller används, i dagens språkbruk. Men det gör att berättelsen får en aura av levande historia.

Dock har jag invändningar på de stundtals onödigt krångliga ordval som gör att läsandet känns extra långdraget ibland. Är det månne tillrådligt, som Harrison själv uttrycker det. Harrison lär, om han använder Word i sitt skrivade, ha fått många gröna linjer som har bett honom att beakta ord som programmet anser ålderdomligt alternativt främmande.

Nåväl. Illdåd, som är en fristående fortsättning på Niding, är läsvärd. Om än inte lättsmält.

Mer läsning

Annons