Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dinaw Mengestu

Annons

Jonas Woldemariam för en ganska likgiltig tillvaro i New York som handläggare på ett asylsökningskontor. Han träffar Angela och söker sig så småningom till en tjänst som engelskalärare med tilltagande drömmar om att doktorera; de gifter sig men överkommer aldrig riktigt inbördes skillnader och olika ambitionsnivåer.

Så långt är Dinaw Mengestus andra roman, den första på svenska, en relationsroman. Jonas och Angela är dessutom båda andra generationens invandrare i USA – Jonas är precis som sin författare född i USA men med etiopiskt ursprung.

”Att tyda luften” tycks således vara en sorts ”Scener ur ett äktenskap” placerad i en ganska typisk samtida amerikansk kontext, med tillhörande etnologisk spretighet och historisk-kulturell mångfald, men där rotlöshet och vilsenhet snarare framträder som allmänmänskliga, för att inte säga existentiella, problemområden. Men här finns en fördjupande litterär sofistikation inbyggd. Parallellt med den framväxande historien om Jonas och Angela, integreras berättelsen om Jonas föräldrar och omständigheterna för deras emigration till USA. Framläggningen intensifieras ytterligare när Jonas i berättelserna för sina elever om sin far helt enkelt fabulerar historier. Sanning blir myt som blir sanning igen, allt inom ramen för det fiktiva, som i sin tur alluderar på det biografiska. Nivåer hakar i varandra som kugghjul och för texten framåt.

Det är intrikat, intelligent, och genomtänkt (i ordets bästa bemärkelse). Sammanvävningen av det fiktivt sanna och det fiktivt osanna, bildar en fond mot vilket konturerna av något som liknar verklighet uppenbarar sig. Mengestus prosa är känslig men stram, nästan kalkylerande. Den kvardröjande känslan är att räddningen blir just berättelsen, akten att berätta. Identiteten skapas i formuleringen av densamma. I den bemärkelsen är vi alla resultatet av en fiktion.

Mer läsning

Annons