Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbla romaner utan fullbordan

Hans GunnarssonAll inclusiveBonniers

Annons

ROMAN. CG har nio prosaböcker bakom sig och är huvudperson i Hans Gunnarssons nionde prosabok, ”All inclusive”. Pank och med skrivkramp tackar han ja till att skriva en roman om ”paradisön” Guadeloupe. CG åker dit och möter folk som badar, dyker, golfar, slappar, bränner sig och äter stora mängder mat. Han rör sig i miljön som de andra turisterna och en berättare återger de samtal, röster, händelser och dialoger han uppfattar.

Gunnarsson är väl den i sin generation som har bäst hand med vardagen, med de alldeles vanliga ting folk talar om, tänker på eller företar sig. Stilen blir i motsvarande grad realistisk och avskalad och tonträffen är närmast total.

Ungefär vartannat kapitel handlar om CG och om hans försök att iaktta och förhålla sig till människorna och den exotiska miljön. I de andra avsnitten får vi möta olika resenärer i ett drygt dussin novellartade texter. De kan handla om bagateller men också om mer dramatiska händelser: en man som tar sitt liv, en skjutscen, en prostituerad som tjänar en bra slant.

”All inclusive” är alltså en roman om en roman, skriven till synes mitt i klivet, inne i själva turistfällan. Den liknar samtidigt en kollektivroman där vissa episoder binds samman med andra som när vägar korsas och folk råkar stöta på varandra.

Men ”All inclusive” är samtidigt ofullbordad, som en sorts halvfabrikat.

Mer läsning

Annons