Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enastående tidsskildring

Hans FalladaVarg bland vargarÖversättning: Knut StubbendorffLind Co

Annons

Roman. Redan på första sidan slår författaren Hans Fallada fast att vi befinner oss i ett hyresrum i Berlin 1923, en tidig julimorgon då dollarn står i 414 000 mark.

Sedan förs vi, på 979 sidor, rakt in i Weimarrepublikens kaos. Ekonomin har havererat, demokratin faller i bitar och en ny dag har börjat.

För den arbetslöse Wolfgang Pagel som snart ska panta sin fästmös enda kläder, för skogsvaktaren på godset Neulohe som vandrar genom den skog han ska skydda och tvärtemot sin vilja möter människor med kärror fulla av stulen ved medan fångarna i tukthuset protesterar mot magra brödransoner.

Hans Fallada hette egentligen Rudolf Ditzen och dog 1947, endast 53 år gammal. Han visste vad det ville säga att sitta i fängelse, missbruka droger och alkohol och kunde sitt Berlin med arbetslöshet, hungrande människor, spelhålor, prostitution och överdådig lyx för vissa. Dessutom hade han jobbat med jordbruk och erfarit att lantlivets idyll var en illusion.

I förfjol gavs hans sista bok ”Ensam i Berlin” (som utgår från ett par som protesterade genom att sprida vykort med antinazistiska budskap) ut i en oavkortad upplaga. Nu kommer ”Varg bland vargar”. Båda enastående tidsskildringar. Spännande och insiktsfulla. Något av det bästa som har skrivits om mellankrigstidens mekanismer och dess människor.

Kersti Bergold

Mer läsning

Annons