Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En historia som håller än idag

Evelyn WaughEn förlorad världNyöversättning: Hans-Jacob NilssonWahlström Widstrand

Annons

ROMAN. I denna, numera klassiska, familjekrönika får vi följa en handfull människor, mest högadliga, ett par karriärister, ilskna fäder och söner som flyr, två despotiska kvinnor och en skara lojala trotjänare under mellankrigstiden. Aristokraterna lever som drönare men får ändå vara kvar i kupan.

Waughs bok är byggd i långa, retoriskt fulländade svep med många starka metaforer. Hans enastående stilkonst är samtidigt lierad med djup bildning och ett rätt krävande tankegods.

Dogmer och religiösa bindningar spelar på det hela taget en stor roll i berättelsen men aristokraterna verkar tro mer på läran än på Gud.   

Waugh är specialist på att registrera och analysera spänningar och dyker in under den personliga radarn och uppfattar allt.

Charles, berättaren, blir målare. Han ger ut praktverk, reser till Mexiko och Mellanamerika, har hustru och barn i England, äktenskapet är svalt. Så återser han Julia, en av de stenrika, och de faller i varandras armar.

Dialogen är överdådig – vad man än tycker om människorna. De är experter på en enda sak – att att vara en del av de stora pengarna, men under smakfulla och överdådiga former.

Hans-Jacob Nilsson har lyckats mycket väl med sin nyöversättning och hittat ett tonfall som känns både exakt och rätt i tiden men ändå obesvärat.

Mer läsning

Annons