Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En roman om ett tragiskt livsöde

Anna JörgensdotterDrömmen om EsterBonniers

Annons

ROMAN.  En liten spröd gumma i dubbelknäppt kappa med den bruna mössan nerdragen i pannan så att inte ett hårstrå syns. Så avbildar Ester Henning sig själv, 74 år gammal.

Anna Jörgensdotters bok är ”en poetisk romanfantasi, löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk”.

 Hon föddes 1887, började tjäna som piga i tolvårsåldern, och dog vid 98 års ålder. När hon lämnade Mora och började vid Tekniska skolan i huvudstaden fick hon ”loford” och premium i figurmodellering, men parallellt med studierna slet hon hårt för mat och husrum.

 1916 avslog riksdagen en motion om ökat skydd för kvinnor på offentlig plats. I samma veva bröt Henning samman efter att desperat ha slagit till en poliskonstapel som ”kallgrinade” och vägrade bistå henne när hon blivit antastad av en främmande man.

 Jörgensdotters skildring delas upp i två delar, före och efter det att Ester Henning togs in på olika mentalsjukhus där hon vistades under 66 år, resten av sitt liv.

Jörgensdotter låser inte fast sig vid biografiska data. På ett poetiskt, tätt och kraftfullt språk skildrar hon en kvinna som hela sitt liv fortsatte att skapa.

-Hör ni det alla! Jag är den största konstnären, ropade Ester Henning när hon tvångsintogs på Katarina sjukhus. De orden fortsätter att eka genom Anna Jörgensdotters roman.

Mer läsning

Annons