Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tennismatch om världen

Álvaro EnrigueTiebreakÖversättning: Annakarin ThorburnNatur Kultur

Annons

ROMAN. I sin tennisroman långrefererar mexikanen Enrigue en match som ägde rum 1599. Då möttes, tänker sig Enrigue, den italienske konstnären Caravaggio och den spanske poeten Quevedo, två kulturella kändisar som därtill var mycket duktiga i tennis.

Författaren klipper in långa partier om hur Mexiko koloniserades i referaten men gör dessutom ständigt oväntade utvikningar, nästan som om han skrev samman slagord i ett lexikon. Romanens form liknar därför ett pussel med fler bitar än man riktigt kan använda. Och stilen med sina många komplicerade satser är bitvis ålderdomlig.

Samtidigt kan tonen på andra ställen bli extatisk och lyrisk. Beskrivningarna är å andra sidan så sinnligt konkreta och berättelsen så dialogisk att man ändå får romankänslor.

Enrigue vill med hjälp av tennismatchen berätta om hur Europa blir Europa. Den idén är naturligtvis stollig men ibland fungerar bara det som är riktigt snurrigt och den här våldsamma fresken blir bitvis mycket underhållande och belärande. Ibland är författaren på strålande humör och hans konversationskonst roar verkligen. Andra gånger kan han verka ogenomtränglig.

Men Enrigue visar övertygande att de europeiska, schablonartat besjungna erövringarna av Mellan- amerika i själva verket förvandlade kontinenten till ”en massgrav”. 

Mer läsning

Annons