Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engagerat om det kalla kriget

Ulf EnerothHaveriet - Flygvapnet och kalla krigets offerBonniers

Annons

Historia. ”Sjuttiofem haverier med sjuttioåtta flygplan och fyra helikoptrar, mer än ett havererat flygplan i veckan. Fyrtiosex omkomna, varav sju civila i Vikbo, en person var tionde dag.” Detta är det dystra facit av det svenska flygvapnets olycksstatistik under Torsten Rapps korta tid som chef i början på 60-talet.

Här får man en kuslig bild av hur flygvapnet spelade rysk roulett med fältflygarnas liv. Man ansåg att det var nödvändigt att öva under realistiska och krigsliknande förhållanden vilket innebar stora risker för piloterna. Förluster i liv och flygplan betraktades som ett ofrånkomligt pris för att kunna upprätthålla ett effektivt försvar.

En stor del av innehållet handlar om den svåra haveriolyckan i oktober 1960. Piloten i ett Lansenplan tvingas utlösa katapultstolen efter att ett fel i bränsletillförseln fått motorn att stanna. Det herrelösa planet störtar efter en lång glidflygning in i bostadshuset på Vikbo gård knappt två mil utanför Köping. Sju personer som sitter i köket och dricker kaffe omkommer.

Ulf Eneroth har skrivit en engagerande och medryckande skildring från det kalla krigets dagar. En av hans slutsatser är att Vikbo-olyckan inte hade behövt inträffa om flygledningen hade tagit tidigare indikationer på brister i Lansens bränslesystem på allvar och beordrat ett startförbud tills felen hade åtgärdats.

Mer läsning

Annons