Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett skissblock av minnesbilder

Per WästbergMellanbladWahlström Widstrand

Annons

MEMOARER. Per Wästbergs nya bok är en salig blandning av barndomsminnen, lyriska infall, snabba summeringar, citat, paradoxer, drömmar, stämningsbilder, lärdom, om skrivandets hantverk och de egna böckerna.

På samma sätt, lätt och med hjälp av oväntade detaljer, klär han av och döljer sig själv. Jag är alltid glad, kan han erkänna även om han tycker sig se ut som ”en åldrad politiker under fyraprocentstrecket”. Registret i en av Wästbergs memoarer innehåller långt över tusen namn. ”Mellanblad” har ju ett mindre format men också här möter vi en mängd människor.

 Det blir alltså många porträtt, en av Wästbergs paradgrenar, även om de nästan alla får notisens form. Ibland kan man misstänka att det handlar om fiktiva personer.

Kanske är boken ett skissblock – men ritar författaren av eller uppfinner han? Man blir osäker.

 ”Mellanblad” innehåller hundratals fragment, de kunde ha fallit ur ett kalejdoskop, som splitter. Författaren hopar hage i sitt liv men struntar ofta i var gränsen mellan rutorna går.

Väg dina ord, sa hans pappa till honom i barndomen men Per kunde inte upptäcka någon våg i närheten.

 Dock måtte han längre fram ha hittat den; så mycket i hans texter känns så välavvägt och balanserat – men i Mellanblad verkar han ha skrivit mer ogarderat.

Mer läsning

Annons