Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett utmärkt val för den som vill ha en mångfasetterad intrig

Jörn Lier HorstGrottmannenÖversättning: Per OlaisenLind Co

Annons

Deckare. Jörn Lier Horst är en av Norges mest lästa deckarförfattare och han har tidigare fått prestigefyllda utmärkelser både i Norge och här i Sverige.

När utredaren William Wisting vid polisen i Larvik i Norge får hand om ett ärende, där en ensam och enstörig person hittas död i hemmet efter fyra månader, anar han inte hur personligt involverad han kommer att bli. Den döde är en nära granne och dessutom engagerar sig Wistings dotter Line, som är kriminalreporter, i fallet.

Detta är den obehagliga upptakten till Horsts nya kriminalroman ”Grottmannen”. I ett lugnt, nästan makligt tempo rör sig handlingen framåt. Ibland känns det som om man står och stampar på samma fläck. Men läsningen blir aldrig tråkig. Författaren har själv en polisiär bakgrund och har arbetat med brottsutredningar. Det gör att hans beskrivning av polisarbetet blir realistiskt och verklighetsförankrat. Små detaljer blir viktiga och det vardagliga och oglamorösa slitet skildras utan större åthävor. Däremot blir personteckningarna av både William Wisting och hans dotter Line förvånansvärt konturlösa. Vi kommer aldrig de båda huvudpersonerna in på livet.

Men för den som tycker om att läsa deckare med en mångfasetterad intrig som utspelar sig i en bister vardagsmiljö med kyla och blåst och bilar som inte startar, är ”Grottmannen” ett utmärkt val.

Mer läsning

Annons