Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel kompetens ger sämre domar

Bo SeverinDomarens dårkistaBullet Point publishing

Annons

Debatt. Den pensionerade rådmannen Bo Severin har en lång karriär bakom sig som jurist och domare.

Nu har han skrivit en bok om sina erfarenheter.  Han menar att kvaliteten på domarna har sjunkit. En orsak till detta är att regeringen tillsatt domare utifrån helt andra meritvärderingar än specifik juridisk kompetens.

Severin anser att det är dags att avskaffa hovrätterna eftersom det är i tingsrätterna kompetensen finns.

Boken beskriver ett antal rättsfall där Severin förkortat processerna genom egna initiativ, men där han själv blivit dömd för tjänstefel eftersom han inte följt alla paragrafer. Ingen verkar ha ansett att han dömt fel.

Dårkistan är ett påfund som en domare införde i strid med alla regler. En låda i lönndom dit domaren förpassade alla uppenbart tokiga anmälningar utan att föra in dem i rättsmaskineriet. En symbol för hur Severin skulle vilja införa mer förnuft och kompetens.

Boken är mycket tänkvärd. Framför allt bränner den till i sin kritik mot hanteringen av det allt större problem och lidande som vårdnadstvisterna och samhällets omhändertagande av barn innebär, där han efterlyser större kompetens och större juridiskt inflytande och mindre politiskt. Jag skulle ha önskat att Severin kunde ha utvecklat detta mycket mer. 

Bengt Annebäck

Mer läsning

Annons