Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Lindström

Annons

Många människor väntar på att något ska hända. Något som ska få det att kännas som att livet är på riktigt. De gör allt vad de kan för att förbereda sig på det sanna livet.

Det är, precis som rubriken antyder, den röda tråden i Fredrik Lindströms novellsamling ”När börjar det riktiga livet”. Det handlar också om allt vi gör för att försöka få livet att kännas meningsfullt. Och om alla de materiella ting som många omger sig av som ett steg på vägen mot det riktiga livet.

Berättelserna behandlar sällan extraordinära händelser utan fokuserar på det vardagliga. Det handlar om Nina och Rickard som har utrustat sitt kök som om det vore ett restaurangkök men aldrig lagar mat.

Om mannen som ser en stor del av livet som en transportsträcka så att han kan utnyttja de få tillfällen som är kvalitetstid till fullo.

Väntan på det riktiga livet blir måhända allra tydligast i berättelsen ”På riktigt”. Emma har en lång lista på saker som hon bara väntar på ska inträffa. Hon väntar på att träffa den hon längtar efter i hela sitt liv. Och hon har en väska som alltid är packad.

Många av novellerna är riktigt träffsäkra. Man känner igen människor som alltid tänker framåt, alltid förbereder sig för nästa livsetapp. Som ser jobbet som ”en transportsträcka, något som kan leda till ett bättre jobb”. Och som alltid pratar om framtiden.

Fredrik Lindström balanserar mellan humor och vemod. Men även om de flesta novellerna är roliga är den bestående känslan som stannar kvar en sorg över att tiden bara flyter förbi och mycket i livet är över innan vi knappt hunnit fatta att det börjat.

För tio år sedan kom Fredrik Lindströms novellsamling ”Vad gör alla superokända människor hela dagarna”. Jag känner igen stilen och upplägget från föregångaren i ”När börjar det riktiga livet”. Det är enkla, lättlästa historier utan sidopår. Visst kan det allra enklaste vara nog så effektfullt, men det är lite väl mycket talspråksprosa. Även om det säkerligen är ett fullt medvetet drag.

Men Fredrik Lindström om någon borde väl ha så pass stora kunskaper i svenska språket att han skulle kunna använda ett lite mer målande språk.

Boken är tänkvärd och rubriken strålande. Men Fredrik Lindström bjuder inte på några större finesser. Däremot vet vi ju sedan tidigare att Fredrik Lindström är en bra underhållare. Och det är precis vad ”När börjar det riktiga livet" är. Underhållande.

Mer läsning

Annons