Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaute Heivoll

Annons

"Innan jag brinner" är den norske författaren Gaute Heivolls självbiografiska bok om händelser som präglade hans hemstad under tiden då han var nyfödd. Han går tillbaka och undersöker vad som egentligen hände den där våren 1978. Det var då pyromanen härjade i södra Norge, då hus efter hus brann ned i den lilla byn.

Parallellt med berättelsen om pyromanen som lamslog hemtrakten, så handlar ”Innan jag brinner” också om Heivolls uppväxt. Han pluggar juridik, tills han en dag släpper taget. Det är ett starkt ögonblick, att han faktiskt känner att nu tappar han taget om sin situation – och ändå låter det ske. Han tvingar sig själv att omvärdera sin självbild.

Trots att boken är självbiografisk, så håller den hög litterär kvalitet. Annars finns en risk att den självbiografiska prägeln gör att berättaren inte förmår förhålla sig tillräckligt distanserad till sin berättelse, men det klarar Heivoll galant.

”Innan jag brinner” visar olika perspektiv, ända från den inledande scenen där man möter kvinnan som är hemma när hon märker att huset börjar brinna och glömmer löständerna i badrummet. Obehagliga scener, detaljerade beskrivningar av bränder och pyromanens målmedvetna arbete gör att boken framkallar ett magont som inte vill släppa taget.

Parallellt med berättelsen om Gaute och hans relation till föräldrarna handlar boken också om pyromanens hemsituation och personlighetsförändring. En intressant fråga växer fram mellan raderna: vad avgör vem som blir pyroman och vem som blir framgångsrik författare – är det alltid så mycket som skiljer dem åt?

Mer läsning

Annons