Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerald Murnane

Annons

En av de senaste årens mest fascinerande och givande litterära upptäckter har varit australiensaren Gerald Murnane. Han är i 70-årsåldern, bosatt och djupt förankrad i Melbourne och dess omgivningar. På svenska finns en knapp handfull böcker, novellsamlingen Sammetsvatten (2009) är den hittills senaste.

Nu kommer Korntäppa (Albert Bonniers förlag Panacheserien), i strålande översättning av Peter Samuelsson. Att kalla den roman vore att förneka bokens utgångspunkt – den att han säger sig inte vilja använda ord som antyder fiktion eller fantasi eller skapande. Ty bakom varje fiktion finns den verkliga världen och där finns verkliga människor som lever i en tillvaro lika komplex som en uppdiktad.

Korntäppa handlar om hur Murnane vill förklara varför han fortsätter skriva trots att han lovat sig själv att sluta. I detta öppnar sig en vindlande berättelse om en australiensisk uppväxt, läsning, skrivande, fantiserande, om böcker, författare, landskap, släktingar.

Och om hästkapplöpningar och den till synes oändliga och vindlade bana som ett lopp är. Hela det rasande loppet, med färger, ljud, dofter växer till en sinnebild för sinnet, själen, det inre i vilket allt i livet sker.

Under läsningen upptäcker man detsamma som när man går i en rikt brusande stad: man följer med en ström, man är i en berättelse som på en gång är både yttre och inre skeenden, tankar och händelser tvinnas i i varandra och man ser inte skarvarna därför att även de, övergångar, gränser, olikheter också är del av berättelsen.

Så, mannen som inleder med att med poeten Rainer Maria Rilke fråga sig om skrivandet verkligen är ett måste, han som ständigt tvivlar på sin uppgift, han skriver (och läser) själv som att detta faktiskt är omöjligt att skilja från att leva.

Det är underbart att följa Murnane djupt in i hans (egentligen varje författares egna) författarskaps inre förutsättningar. Han visar att livet och skapandet är oändligt men att det också sker så hastigt, varje givet ögonblick är ingång till allt annat.

Mer läsning

Annons