Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Happening från Haapala till hö

Bengt af KlintbergHyllaAtlantis

Annons

MEMOARER. Hallå, här har han hittat hemligheten. En hylla fylld av historier och hyllningar. Femtiosju gånger H – det blir nästan ett helt liv.

Och det har blivit en bok som inte liknar någon annan jag läst. Från Haapala till hö löper trådarna som bildar ett Klintberg-nystan. Det är bara att hänga med i en väv som fylls av kunskaper och upplevelser.

Det är etnologi, det är poesi, det är musik och teater. Och det är H som i happenings. Frågan är om inte hela boken är en happening. Man vet aldrig riktigt vad som väntar på nästa sida, eller nästa. Jag kommer på mig själv med att le när jag läser. Igenkännandets leende, uppskattningens leende. Att Bengt af Klintberg kan konsten att berätta och fånga det visste jag förstås sedan tidigare. Böcker som ”Den stulna njuren” och ”Glitterspray”, fyllda av ”klintbergare”, har varit rika vandringar bland sägner av de mest skiftande och fantastiska slag.

Mycket som vi kanske inte vetat om huldror, hoppilandkallar, Hejnumkärringen eller harar får vi reda på här. Boken har dessutom den kvaliteten att den lockar till ytterligare läsning. Tipsen flödar över sidorna. Här finns också många kärleksfulla porträtt av vänner genom åren. Ett handlar om brodern Manne och varför han blev clown.

H som i hylla eller hur.

Varför 57? Den som läser om Heinz som i tomatketchup får förklaringen.

Mer läsning

Annons